Jeg besøgte min genbo, kun en uge efter hun havde født. Hun spurgte mig, hvad hun kunne lave med lille Casper, ind til han var gammel nok til at starte på Stimulastik® hos mig. Læs med her og se hvilke 3 øvelser, jeg anbefalede min genbo, at lave med hendes lille søn.
Har du en lille nyfødt baby, så læs med her, hvilke tre øvelser, jeg som specialiseret ergoterapeut, sanse- og stimulastik instruktør, anbefaler fra den lille er helt spæd:
Her er 3 øvelser, du bør kende til, hvis du har en nyfødt baby
Krydsøvelser
Det her er mit hjertebarn. Krydsøvelser er én af de øvelser, som er det vigtigste du kan gøre for dit barn. Faktisk er alle de 3 øvelser her, det vigtigste du kan give dit spæde barn. Men krydsøvelser, er altså af en særlig karakter. Og hvorfor nu det? Hvis vi metaforisk tænker hjernen som en kasse fyldt med stik- og ledninger, som ikke har fundet sin stikkontakt endnu. Hver gang vi laver en masse øvelser med barnet (og gentager 10.000 gange), så er hjernen i gang med at danne kontakt mellem stik- og ledninger til deres stikkontakt eller stikdåse om du vil.
Sådan gør du: når du laver krydsøvelser med din baby, så tager du en hånd og fører den ned til modsatte fod (eller knæ, hvis din baby er helt spæd, og ledene stadig er meget flekteret). Når du laver krydsøvelser, så stimulerer du hjernen og danner altså grundlag for et fremtidig krydsmønster. Krydsmønsteret skal baby bruge til at lære at kravle, gå, løbe osv. Men det er altså med til, at skabe koncentration og styrker indlæringsevnen. Når du laver hjernegymnastik, så skabes der forbindelse mellem de to hjernehalvdele, det er altså de ovennævnte ledninger som finder deres rette stikdåse. Smart ikke?
Vil du have mere inspiration, så tilmeld dig vores Online Stimulastik® og vær med til sjove, støttende og nærværende sanseleg med din baby>>
Vend bunden i vejret
Hvorfor er det vigtigt at hænge sit barn på hovedet?
Inden jeg giver dig en instruktion i at hænge dit barn på hovedet, får du 3 gode grunde til, hvorfor det er vigtigt, at hænge dit barn på hovedet:
- vores balancecenter sidder i det indre øre, og er en væske som reguleres mellem tre knogler, fungerer balancensansen ikke optimalt, bliver vi svimle og får kvalme (hvilket er ret ubehageligt).
- barnet skal lære, at kravle, gå, løbe, hoppe, springe, klatre, gynge, rutsje, snurre, cykle, rulle, skøjte, danse, kælke, slå kolbøtter – hvor balance sansen i den grad er i spil (og så er alle de nævnte aktiviteter, noget som styrker balancen – vær så god).
- det er sjovt for dit barn – I kid you not!
Jeg håber du har mod på at hænge dit barn på hovedet – uanset alderen?
- Sæt jer sammen på gulvet og læg dit barn på ryggen på dine lår, så barnets hoved vender mod din mave. Tag fat om barnets bækken og løft op, så det hænger med hovedet nedad.
- Til den nyfødte, bør du have dine underarme bag barnets hoved, nakke og ryg, sådan at du støtter nakkens muskler. I starten behøver dit barn ikke komme helt på hovedet men blot få fornemmelsen af at blive tippet bagover (dette giver rigtig god stimuli – og styrker integration af MORO-refleksen).
Til den større baby: Løft gerne så højt op, at i kan have øjenkontakt med hinanden. Her kan du også afstemme med barnet, om det er okay at være her. Når barnet skal ned igen, bøjer du i dine knæ og lægger barnet på dine lår. - Tag altid fat i bæknet og hold her. Tager du fat om lår/ankler, skal barnets ben holde en stor og tung kropsdel som det slet ikke er stærk nok til.
Sidder du, efter at have læst dette blogindlæg, og tænker..
… ‘det kommer aldrig til at ske’!
Så tilmeld dig, ét af mine hold, så tager jeg kærligt af dig og dit barn.
Jeg vil hellere end gerne hjælpe dig, med at lære teknikken, så du kan føle dig sikker i, at tumle med dit barn! Jo før, desto bedre.
Har du set vores sanseredskaber?
Læg din baby på maven, så meget som muligt – oven på dig selv (samregulering)
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at nyfødte babyer ligger på maven, så meget som muligt, i alle dets vågne timer. Dette skyldes, at den helt basale balance bliver dannet i denne stilling, når hovedet holdes oppe. At ligge på maven, er med til at styrke ryg-, mave- og nakkemuskler, som er vigtige at styrke, så det kan blive klar til, at lære at kravle. Lærer du dit barn at sidde oprejst, bliver det fastlåst i sin udvikling, og at sidde på gulvet uden støtte, før ryggen er klar til det, opfordrer ikke til bevægelse og leg. Det er vigtigt, at komme ud og sanse og opleve den verden, som din baby er født ud i.
Når din baby ligger på maven oven på dig, får du samreguleret og samtidig styrker du din babys rygmuskler i maveliggende leje. Samregulering er fantastisk og bidrager til mange vidunderlige stunder sammen med din baby. Det er da win-win.
Når din baby ligger på maven oven på dig, følger baby din kropsstruktur, det er kun sundt for muskelled arbejdet i din babys hjerne og krop.
Din baby må naturligvis gerne ligge på maven på gulvet, spisebordet, puslebordet osv. Men den maveliggende stund fra nyfødt til ca. 3 mdr. bør primært være på forældre og altid i vågen tilstand!