Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks

Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks

Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks – i daglig tale forkortet til STNR. Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks ses kort ved fødslen, for efter at vende tilbage omkring 6-9 måneders alderen – hvilket er en normal del af et barns udvikling. Som barnet vokser, har barnet ikke brug for denne refleks længere, så den skal helst ‘falde i søvn’ (integrere sig), og STNR skal være integreret mellem 9-11 måneders alderen. Når vi kigger lidt nærmere på den, så kommer STNR ligesom TLR i fleksion og ekstension.

Refleksen kommer til udtryk på to måder. Den første er fleksion, når barnet er på alle fire, flekteres hovedet og armene bøjes og benene strækkes.

(Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks Fleksion viser sig mellem 6-9 mdr.)

Den anden er ekstension, når babyen ekstendere sit hoved, bøjes benene og armene strækkes.

(Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks Ekstension viser sig mellem 6-9 mdr.).

Når en baby er omkring 11 mdr. har disse refleksive bevægelser gjort hvad de skulle og vi har ikke længere brug for denne refleks. Børn som bibeholder denne refleks, kravler næsten ikke på hænder og knæ. Det kan derfor være forklaringen på, at nogen børn hopper kravlestadiet over eller at barnet går på deres hænder og fødder (Bear walk). Det er også igennem det her købe/kravlestadie at det vestibulære, proprioceptive og visuelle system begynder at arbejde sammen for første gang.

Hvis integrationen af denne refleks ikke sker, ser vi ofte en underudviklet balancesans og en rumretningsforstyrrelse. Øge-hånd koordinationen bliver udviklet når barnet kravler og kigger fra den ene hånd til den anden. Distancen fra øjet til hånden i kravleposition er ca. den samme distance, som når barnet skal læse og skrive senere i skolen.

Den Symmetriske Toniske Nakke Refleks forbereder barnets krop på at kravle, komme fra siddende til at stå og træner barnets visuelle opfattelsesevner.

Bliver refleksen ved med at være aktiv, kan det have betydning for:

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at barnet ikke behøver at have ALLE symptomer. Hvis STNR ikke er integreret, kan andre af de primitive reflekser være påvirket og det kan være svært at få de andre reflekser til at blive integreret.

Hvis dit barn har bevaret den primære refleks STNR, kan du muligvis bemærke nogle af følgende tegn:

Motoriske symptomer på en aktiv STNR:

 • Udfordringer med at kravle på hænder og knæ (kravler i bjørnestilling (bearwalk))
 • Dårlig kropsholdning
 • Dårlig balance, kan virke kluntet
 • Hypotoni (svag muskel tone)
 • Foretrækker at ligge på gulvet, eller ligge hen over bordet
 • Ukoordineret
 • Svært ved at svømme
 • Sidder meget i W-stilling
 • Sidder på benene når man sidder på en stol eller vikler benene rundt om stolebenene
 • Spiser grisset

Visuelle (syn) symptomer på en aktiv STNR refleks:

 • Svært ved at justere synet fra nær til lang distance (tavle til papir (i skolen))
 • Udfordringer med følge ordene og visuel opmærksomhed ved læsning
 • Dårlig hånd-øje koordination
 • Bruger begge øjene (Biokulart syn)
 • Har svært ved dyb perception (kan have svært ved at gribe en bold fordi man ikke kan se dybden)

Auditive (lyd) symptomer på en aktiv STNR refleks:

 • Kan have brug for hjælpemidler til at udvikle binaural hørelse (at kunne høre på begge øre)

Andre symptomer på en aktiv STNR refleks:

 • ADD eller ADHD symtomer
 • Svært ved at indlære
 • Dårlig rumretningssans
 • Svært ved tal/matematik

Jeg ser hos mange børn, at refleksen ikke integreres, som barnet bliver ældre. Det vil påvirke barnets udvikling og barnet vil komme til at kæmpe med ovenstående fysiske respons.

Har du lyst til at læse mere om de andre Primitive reflekser?

Du finder dem her:

Jeg har delt dem ind i den rækkefølge jeg arbejder med dem i.

Har du spørgsmål omkring forløb, så tjek gerne siden ud om Primitive Reflekser, hvor jeg har besvaret de spørgsmål, som jeg ofte får stillet i forbindelse med et forløb>>

Mistænker du, at dit barn har en aktiv Symmetrisk Tonisk Nakke Refleks, skal du ikke fortvivle!

Refleksen kan integreres ved lette øvelser. Hos Leg med Sanserne har vi viden om emnet. Du skal vide at øvelsesprogrammet IKKE er et quick-fix. Der skal investereres tid og plads i hverdagen til programmet. At integrere en refleks kan tage op til 10-12 mdr. og jeg anbefaler altid at barnet også får kropslige behandlinger i form af en dygtig børnekiropraktor, kranio sakral og gerne en kombination af disse. Jeg har linket til to dygtige behandlere her i Odense. Den kiropraktor jeg har linket til, har også kendskab til Primitive Reflekser.

Hvorfor? Fordi når vi arbejder med barnet, er det vigtigt at barnet bliver løsnet for spændinger/låsninger. På den måde er det nemmere at få integreret de primitive reflekser. Spændinger i nervesystemet kan blokere integrationen af de Primitive Reflekser.

Praktiske oplysninger

Du kan som forældre hjælpe Dit barn

Sansemotoriske problemer kan vise sig på mange forskellige måder. Barnets motorik har indflydelse på deres koncentrationsevne, læring og videre færden i livet. En forsinket sanseintegration kan tage tid at opbygge, men hjælpes på vej af sjove og nemme sansemotoriske lege og øvelser.

Leg med Sanserne tilbyder vejledning, rådgivning og sansemotorisk forløb, sådan at vi kan hjælpe dit barn, til at blive den bedste version af sig selv. Vi skræddersyr et forløb som passer lige til jeres barn og jeres behov.

Vi kan tilbyde at lave en sensorisk profil på jeres barn, vi kan teste barnets sansemotorik, vi tilbyder sansemotorisk træning både i eget hjem, i Leg med Sansernes fantastiske og rummelige lokale eller en kombination af dette.

Vi kan tage en afklarende snak om hvad I står og har brug for. Starter I et forløb hos os, er denne afklarende samtale GRATIS.

Kontakt os gerne

kontakt@legmedsanserne.dk
? 21294874

Betaling foregår som:
Bankoverførsel Reg: 3409 Konto: 11657214
eller MobilePay til 52541

Faktura eftersendes pr. email

Hvor stor betydning har sanseintegration for barnets trivsel?

Barnets motoriske udvikling er nøje sammenhængende med dets intellektuelle og fysiske udvikling. Mange studier har vist at udviklingen af hjernen, sanseopfattelsen og motorikken går hånd i hånd. Trods denne viden har over 10% af de danske børn, der starter i skolen, motoriske udfordringer i en grad, at det påvirker deres trivsel, læring og sociale relationer.

Børn med problemer med sanseintegration og motorik får lavere selvværd og lyst til at trække sig fra de situationer, hvor de føler sig usikre. Det er her, vi kan bidrage med at sætte fokus på sanser og motorik.