Tonisk Labyrint refleks

Tonisk Labyrint refleks

Tonisk Labyrint refleksen – i daglig tale forkortet til TLR. Tonisk Labyrint Refleks er til stede allerede i livmoderen. TLR er en primitive refleks respons når babyen selv ændre hovedposition. Responsen kommer til udtryk på to måder. Den første er, hvis hovedet hæves over rygsøjlen, bøjes arme og ben ind mod barnets krop (det kaldes for Tonisk Labyrint Fleksion). Denne respons på refleksen skal være integreret når barnet er omkring 4 mdr. gammel.

Den anden er, når babyen understøttes på ryggen, når de er i deres forældres arme og hovedet sænkes under rygsøjlen, strækkes deres arme og ben (det kaldes for Tonisk Labyrint Ekstension). Denne respons på TLR skal være integreret når barnet er 3,5 år. Disse to respons er barnets første reaktion på tyngdekraften.

Aktiviteter som at løbe, sparke til en bold, cykle eller det at sidde lige på en stol, er aktiviteter som børn nemt gør, men hvis et barn kæmper med at udføre enkelte aktiviteter/opgaver, kan der være en underliggende årsag som går dybere end blot at have en nedsat koordination. Hvis et ældre barn har tendens til at falde ned i deres stol, eller hænge hen over bordet, eller læner sig hen mod sin sidemand, eller kæmper med at holde balancen på sin cykel – kan det muligvis være en tonisk labyrint refleks som barnet kæmper med. Der kan være mange grunde til nedsat muskelstyrke, dårlig holdning og balanceproblemer og klodsethed. Mange forældre tænker nok ikke over, at det kan tage afsæt i, at barnets Primitive Reflekser ikke er integreret til fulde og har måske du som forældre heller ikke denne kendskab.

I de første par uger af livet begynder barnet at få en vis kontrol over denne refleks ved at løfte hovedet op når det ligger på maven (gerne på mor/far). Det er den allerførste reaktion på tyngdekraften. Denne bevægelse af hovedkontrol er det første skridt i at få styrket nakkemusklerne, som hjælper til at støtte de øvre rygmuskler. Det skal forhåbentlig føre til en total mestring af barnets muskeltonus i hele kroppen uanset hovedets position. Det er derfor mavetid for den lille baby er så vigtig. Den toniske Labyrint Refleks forbereder barnets krop på at rulle fra ryg til mave og modsat, kravle, stå og gå.

Bliver refleksen ved med at være aktiv, kan det have betydning for:

Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at barnet ikke behøver at have ALLE symptomer. Hvis TLR ikke er integreret, kan andre af de primitive reflekser være påvirket og det kan være svært at få de andre reflekser til at blive integreret.

Hvis dit barn har bevaret den primære refleks TLR, kan du muligvis bemærke nogle af følgende tegn:

Motoriske symptomer på en aktiv TLR:

  • Problemer med kropsholdning
  • Dårlig balance
  • Hypotoni (svag muskel tone)
  • Hypertoni (stiv muskel tone og bevægelse)
  • Bevægelsessygdom er almindelig
  • Tå-gænger
  • Kan ikke lide sport
  • Tendens til at være tøvende med at navigere i nye omgivelser
  • Frygt for højder
  • Ofte træt
  • Har svært ved tidsstyring

Visuelle (syn) symptomer på en aktiv TLR refleks:

  • Er visuel usikker
  • Har svært ved visuel perception (har svært ved at aflæse fra tavlen i skolen)
  • Udfordringer med følge ordene og visuel opmærksomhed ved læsning
  • Dårlig hånd-øje koordination når barnet skal læse eller skrive

Auditive (lyd) symptomer på en aktiv TLR refleks:

  • Barnet svarer ofte med “hvad?” når det bliver talt til eller bedt om at udføre en opgave
  • Har svært ved at følge en instruktion på én gang

Andre symptomer på en aktiv TLR refleks:

  • Har svært ved at opfatte rummelig perception (fx vurdere dybde, distance og fart)
  • Mangler sans for retninger (op og ned, højre og venstre)
  • Barnet vikler sine ben rundt om stolebenene – hvilket indikerer en nedsat muskelkontrol
  • uorganiseret og glemsom
  • Emotionelle udfordringer og adfærdsmæssige udfordringer

Jeg ser hos mange børn, at refleksen ikke integreres, som barnet bliver ældre. Det vil påvirke barnets udvikling og barnet vil komme til at kæmpe med ovenstående fysiske respons.

Har du lyst til at læse mere om de andre Primitive reflekser?

Du finder dem her:

Jeg har delt dem ind i den rækkefølge jeg arbejder med dem i.

Har du spørgsmål omkring forløb, så tjek gerne siden ud om Primitive Reflekser, hvor jeg har besvaret de spørgsmål, som jeg ofte får stillet i forbindelse med et forløb>>

Mistænker du, at dit barn har en aktiv Tonisk Labyrint Refleks, skal du ikke fortvivle!

Refleksen kan integreres ved lette øvelser. Hos Leg med Sanserne har vi viden om emnet. Du skal vide at øvelsesprogrammet IKKE er et quick-fix. Der skal investereres tid og plads i hverdagen til programmet. At integrere en refleks kan tage op til 10-12 mdr. og jeg anbefaler altid at barnet også får kropslige behandlinger i form af en dygtig børnekiropraktor, kranio sakral og gerne en kombination af disse. Jeg har linket til to dygtige behandlere her i Odense. Den kiropraktor jeg har linket til, har også kendskab til Primitive Reflekser.

Hvorfor? Fordi når vi arbejder med barnet, er det vigtigt at barnet bliver løsnet for spændinger/låsninger. På den måde er det nemmere at få integreret de primitive reflekser. Spændinger i nervesystemet kan blokere integrationen af de Primitive Reflekser.

Praktiske oplysninger

Du kan som forældre hjælpe Dit barn

Sansemotoriske problemer kan vise sig på mange forskellige måder. Barnets motorik har indflydelse på deres koncentrationsevne, læring og videre færden i livet. En forsinket sanseintegration kan tage tid at opbygge, men hjælpes på vej af sjove og nemme sansemotoriske lege og øvelser.

Leg med Sanserne tilbyder vejledning, rådgivning og sansemotorisk forløb, sådan at vi kan hjælpe dit barn, til at blive den bedste version af sig selv. Vi skræddersyr et forløb som passer lige til jeres barn og jeres behov.

Vi kan tilbyde at lave en sensorisk profil på jeres barn, vi kan teste barnets sansemotorik, vi tilbyder sansemotorisk træning både i eget hjem, i Leg med Sansernes fantastiske og rummelige lokale eller en kombination af dette.

Vi kan tage en afklarende snak om hvad I står og har brug for. Starter I et forløb hos os, er denne afklarende samtale GRATIS.

Kontakt os gerne

kontakt@legmedsanserne.dk
? 21294874

Betaling foregår som:
Bankoverførsel Reg: 3409 Konto: 11657214
eller MobilePay til 52541

Faktura eftersendes pr. email

Hvor stor betydning har sanseintegration for barnets trivsel?

Barnets motoriske udvikling er nøje sammenhængende med dets intellektuelle og fysiske udvikling. Mange studier har vist at udviklingen af hjernen, sanseopfattelsen og motorikken går hånd i hånd. Trods denne viden har over 10% af de danske børn, der starter i skolen, motoriske udfordringer i en grad, at det påvirker deres trivsel, læring og sociale relationer.

Børn med problemer med sanseintegration og motorik får lavere selvværd og lyst til at trække sig fra de situationer, hvor de føler sig usikre. Det er her, vi kan bidrage med at sætte fokus på sanser og motorik.