Primitive reflekser

Primitive Reflekser

Her finder du lidt information omkring et forløb med udgangspunkt i primitive reflekser hos mig. Jeg har samlet svar på de spørgsmål, som jeg oftest får stillet.

Hvad er Primitive Reflekser?

De primitive reflekser er automatiske bevægelser, der styres fra hjernestammen sammen med vores andre grundlæggende funktioner, som åndedræt, blodtryk, hjerteslag, vågenhed og stofskifte. Det er også på hjernestammeniveau, at sanseindtryk basalt set integreres. De primitive refleksers formål er at hjælpe med i barnets udvikling samt at beskytte barnet mod farer, som dets højere udviklede hjerneområder ikke kan nå at reagere på, fordi de har en længere latenstid (bearbejdningstid). Primitive reflekser har en meningsfuld og nyttig funktion frem til 1 års alderen og nogle frem til 3,5 år. Herefter integreres de i de øvrige hjernefunktioner, og barnet kan nu selv kontrollere sine reaktioner. I en normal motorisk udvikling vil barnet selv træne de primitive reflekser, således at de integreres i den samlede kropslige koordination.

Hvor mange reflekser tester jeg?

Jeg tester:

 1. Fear Paralysis Reflex
 2. Moro Reflex
 3. Tonic Labyrinthe Reflex (TLR)
 4. Spinal Galant Reflex
 5. Asymmetrical Tonic Neck Reflex (ATNR)
 6. Symmetrical Tonic Nick Reflex (STNR)

Hvor lang tid tager testen?

Jeg tester nr. 1 og 2 på børn under 1 år. Jeg tester nr. 1, 2, 4, 5 og 6 på børn under 4 år og alle reflekser på børn over 4 år. Det tager 1-1,5 time inkl. journalføring at teste alle 6 reflekser, samt planlægning i samarbejde med jer.

Hvad koster det?

Se vores priser her>>

Hvor lang tid varer et forløb?

Vi mødes efter behov. I starten mødes vi oftere, for at få godt gang i træningen og for at reflekserne hurtigere kan integrere sig. Hos det spæde barn tager det op til 9 uger at integrere Fear Paralysis, Moro Refleks tager 4-6 mdr., Tonisk Labyrint Refleks tager 4 mdr., Spinal Galant tager spædbarnet 3-9 mdr., Asymmetrisk Tonisk Nakkerefleks integreres efter 6 mdr. og Symmetrisk Tonisk Nakkerefleks tager op til 4 mdr. Under optimale og almindelige forhold, kan man forvente at det tager lige så lang tid at arbejde med, når I starter et forløb. Derfor kan et forløb sagtens vare flere måneder og gerne op til et år. At arbejde med de Primitive reflekser er altså ikke noget der sker overnight. Når I starter et forløb, så skal I være afklaret med, at det er det I gør 🙂

Hvorfor bør jeg kombinere et Primitiv Refleks forløb hos dig med kropsbehandling?

Du bør altid kombinere kropsbehandling i et forløb med Primitive reflekser, for at løsne spændinger i nervesystemet og for at de primitive reflekser nemmere kan integrere sig. Jeg anbefaler, du/I får kropsbehandlinger hos en dygtig kropsbehandler og gerne en kombination af disse to behandlingsmetoder.

Hvornår har du ledige tider?

Mie, børneergoterapeut og OMFT-terapeut: behandler hveranden weekend.

Kan jeg få tilskud hos Sygesikring Danmark?

Jeg vil gøre opmærksom på, at jeg er uddannet ergoterapeut, hvorfor der desværre ikke ydes tilskud fra sygesikring Danmark. Måske kan din sundhedsforsikring dække noget? 

Bliver reflekserne ved med at være aktiv, kan det have betydning for:

Adfærdsmæssige symptomer på aktive spædbarnsreflekser:

 • Lav stress tolerance og viser tegn på ”frys” i stressede situationer.
 • Altid i kæmp eller flygt tilstand
 • Emotionel ustabil; humørsvingninger
 • Oplever angst, kronisk frygt, fobier (rigtige eller forestillinger) panikangst
 • Lav impulskontrol; tendens til at blive aggressiv
 • Kan ikke lide ændringer eller overraskelser; dårlige overgangsfærdigheder
 • Undgår sociale situationer
 • Sensitiv på sensorisk information (føle, lyd, lys, smag og lugt)

Visuelle (syn) symptomer på aktive reflekser:

 • Har svært ved visuel perception (har svært ved at se hvad der kommer imod dem, eller at aflæse fra tavlen i skolen)
 • Udfordringer med følge ordene og visuel opmærksomhed ved læsning
 • Har svært ved øjenkontakt, genert, tendens til at isolere sig
 • Lyssensitivitet

Auditive (lyd) symptomer på aktive reflekser:

 • Svært ved sort print på hvidt papir
 • Har svært ved at ignorere baggrundslyd
 • Har svært ved at koncentrere sig

Motoriske symptomer på aktive reflekser:

 • Indre øreproblemer, specielt med balance – typisk ørebørn
 • Balance problemer, kluntede, falder let, eller har svært ved sport
 • Dårlig koordination
 • Fysisk frygtsom
 • Dårlig udholdenhed
 • Anspændt/høj muskeltonus
 • Kræsen
 • Er ofte syg (øre, næse eller halsbetændelse)
 • Udtrættes hurtigt

Jeg ser hos mange børn, at reflekserne ikke integreres, som barnet bliver ældre. Det vil påvirke barnets udvikling og barnet vil komme til at kæmpe med ovenstående fysiske respons.

 

Ønsker du en afklarende samtale?

Book en afklarende samtale med mig i 30 min. Tanken bag en afklarende samtale er, at du som forældre skal føle dig tryg med det forløb du skal i gang med.

BOOK AFKLARENDE SAMTALE HER>>

Tjek gerne bloggen for cases i min terapi

Jeg har et par cases på bloggen, som jeg har fået lov til at dele, tjek det gerne ud>>

Kontaktoplysninger

Da jeg ikke har mulighed for at være ved tlf. er det lettest, hvis du kontakter mig via sikker mail eller sender en sms.

Du kan også bestille en afklarende samtale her>>

Eller sende en sikker mail ved at trykke på nedenstående knap ⤵️

Mistænker du, at dit barn har en aktive spædbarns reflekser, skal du ikke fortvivle!

Reflekserne kan integreres ved lette øvelser. Hos Leg med Sanserne har vi viden om emnet. Du skal vide at øvelsesprogrammet IKKE er et quick-fix. Der skal investereres tid og plads i hverdagen til programmet. At integrere en refleks kan tage op til 10-12 mdr. og jeg anbefaler altid at barnet også får kropslige behandlinger i form af en dygtig børnekiropraktor, kranio sakral og gerne en kombination af disse. Jeg har linket til to dygtige behandlere her i Odense. Den kiropraktor jeg har linket til, har også kendskab til Primitive Reflekser.

Hvorfor? Fordi når vi arbejder med barnet, er det vigtigt at barnet bliver løsnet for spændinger/låsninger. På den måde er det nemmere at få integreret de primitive reflekser. Spændinger i nervesystemet kan blokere integrationen af de Primitive Reflekser.

Praktiske oplysninger

Du kan som forældre hjælpe Dit barn

Sansemotoriske problemer kan vise sig på mange forskellige måder. Barnets motorik har indflydelse på deres koncentrationsevne, læring og videre færden i livet. En forsinket sanseintegration kan tage tid at opbygge, men hjælpes på vej af sjove og nemme sansemotoriske lege og øvelser.

Leg med Sanserne tilbyder vejledning, rådgivning og sansemotorisk forløb, sådan at vi kan hjælpe dit barn, til at blive den bedste version af sig selv. Vi skræddersyr et forløb som passer lige til jeres barn og jeres behov.

Vi kan tilbyde at lave en sensorisk profil på jeres barn, vi kan teste barnets sansemotorik, vi tilbyder sansemotorisk træning både i eget hjem, i Leg med Sansernes fantastiske og rummelige lokale eller en kombination af dette.

Vi kan tage en afklarende snak om hvad I står og har brug for. Starter I et forløb hos os, er denne afklarende samtale GRATIS.

Hvor stor betydning har sanseintegration for barnets trivsel?

Barnets motoriske udvikling er nøje sammenhængende med dets intellektuelle og fysiske udvikling. Mange studier har vist at udviklingen af hjernen, sanseopfattelsen og motorikken går hånd i hånd. Trods denne viden har over 10% af de danske børn, der starter i skolen, motoriske udfordringer i en grad, at det påvirker deres trivsel, læring og sociale relationer.

Børn med problemer med sanseintegration og motorik får lavere selvværd og lyst til at trække sig fra de situationer, hvor de føler sig usikre. Det er her, vi kan bidrage med at sætte fokus på sanser og motorik.