Primitive reflekser

Er du klar til at skabe balance i dit barns nervesystem?

Primitive Reflekser

Er du klar til at forstå dit og dit barns nervesystem?

Et primitiv refleks-forløb og dermed nervesystemets opbygning, er til dig, der er nysgerrig på at forstå og udforske kroppens grundlæggende funktioner. At arbejde med nervesystemet er til dig, der gerne vil skabe mere ro- og balance i dit og dit barns nervesystem. Med mit specialiserede ergoterapi forløb, får du redskaber til at forstå, hvordan dit nervesystem påvirker jeres dagligdag, og hvordan vi kan forbedre livskvaliteten gennem målrettet ergoterapi.

Her finder du lidt information omkring et forløb med udgangspunkt i primitive reflekser hos mig. Jeg har samlet svar på de spørgsmål, som jeg oftest får stillet. Jeg har også skrevet om hver refleks. Dem finder du længere nede på siden og her kan du klikke individuelt på den refleks du ønsker at læse mere om.

Hvad er Primitive Reflekser?

Primitive reflekser udvikles under fostertilstanden som en del af hjernens modningsproces. Primitive reflekser er automatiske bevægelser, der udvikles i fosterstadiet og tidligt i spædbarnsalderen. Disse reflekser er livsvigtige overlevelsesmekanismer for spædbarnet, såsom søge- og sutterefleksen, der hjælper barnet med at søge for at få næring. 

Flere af vores primitive reflekser er medfødte, mens andre udvikles kort efter fødslen. Alle primitive reflekser spiller en rolle i modningen af nervesystemet og den motoriske udvikling, hvilket danner grundlaget for højere læring. Gennem gentagne bevægelser modnes det neurologiske fundament, og reflekserne integreres, hvilket betyder, at de “falder i søvn”. Barnet bliver dermed i stand til at udføre bevægelserne selvstændigt og viljestyret i stedet for at reagere automatisk.

De primitive reflekser er automatiske bevægelser, der styres fra hjernestammen sammen med vores andre grundlæggende funktioner, som åndedræt, blodtryk, hjerteslag, vågenhed og stofskifte. Det er også på hjernestammeniveau, at sanseindtryk basalt set integreres. De primitive refleksers formål er at hjælpe med i barnets udvikling samt at beskytte barnet mod farer, som dets højere udviklede hjerneområder ikke kan nå at reagere på, fordi de har en længere latenstid (bearbejdningstid).

Primitive reflekser har en meningsfuld og nyttig funktion frem til 1 års alderen og nogle frem til 3,5 år. Herefter integreres de i de øvrige hjernefunktioner, og barnet kan nu selv kontrollere sine reaktioner. I en normal motorisk udvikling vil barnet selv træne de primitive reflekser, således at de integreres i den samlede kropslige koordination.

Hvilke reflekser tester jeg for?

Her er nogle af de mest kendte primitive reflekser, som er dem jeg tester i min praksis. Ønsker du at læse mere om den enkelte refleks, kan du blot klikke på dem herunder og du kommer videre til et nyt vindue. Det er også disse reflekser som jeg arbejder med: 

  1. Fear Paralysis Reflex
  2. Moro Reflex
  3. Tonic Labyrinthe Reflex (TLR)
  4. Spinal Galant Reflex
  5. Asymmetrical Tonic Neck Reflex (ATNR)
  6. Symmetrical Tonic Nick Reflex (STNR)

Hvor lang tid tager testen?

Jeg tester nr. 1 og 2 på børn under 1 år. Jeg tester nr. 1, 2, 4, 5 og 6 på børn 1- 4 år og alle reflekser på børn over 4 år. Det tager 1-1,5 time inkl. journalføring at teste alle 6 reflekser, samt planlægning i samarbejde med jer.

Bliver reflekserne ved med at være aktiv, kan det have betydning for:

Adfærdsmæssige symptomer på aktive spædbarnsreflekser:

  • Lav stress tolerance og viser tegn på ”frys” i stressede situationer.
  • Altid i kæmp eller flygt tilstand
  • Emotionel ustabil; humørsvingninger
  • Oplever angst, kronisk frygt, fobier (rigtige eller forestillinger) panikangst
  • Lav impulskontrol; tendens til at blive aggressiv
  • Kan ikke lide ændringer eller overraskelser; dårlige overgangsfærdigheder
  • Undgår sociale situationer
  • Sensitiv på sensorisk information (føle, lyd, lys, smag og lugt)

Visuelle (syn) symptomer på aktive reflekser:

  • Har svært ved visuel perception (har svært ved at se hvad der kommer imod dem, eller at aflæse fra tavlen i skolen)
  • Udfordringer med følge ordene og visuel opmærksomhed ved læsning
  • Har svært ved øjenkontakt, genert, tendens til at isolere sig
  • Lyssensitivitet

Auditive (lyd) symptomer på aktive reflekser:

  • Svært ved sort print på hvidt papir
  • Har svært ved at ignorere baggrundslyd
  • Har svært ved at koncentrere sig

Motoriske symptomer på aktive reflekser:

  • Indre øreproblemer, specielt med balance – typisk ørebørn
  • Balance problemer, kluntede, falder let, eller har svært ved sport
  • Dårlig koordination
  • Fysisk frygtsom
  • Dårlig udholdenhed
  • Anspændt/høj muskeltonus
  • Kræsen
  • Er ofte syg (øre, næse eller halsbetændelse)
  • Udtrættes hurtigt

Hvorfor har nogle aktive primitive reflekser?

Jeg ser hos mange børn, at reflekserne ikke integreres, som barnet bliver ældre. Det vil påvirke barnets udvikling og barnet vil komme til at kæmpe med ovenstående fysiske respons. Aktive primitive reflekser kan skyldes flere faktorer, herunder:

  • børn som er  født tidligt 
  • andre fødselskomplikationer
  • kejsersnit – hvor reflekserne ikke bliver brugt
  • manglende motorisk stimulering i de tidlige barneår
  • udviklingssygedom som ADHD og autisme

 

Hvordan arbejder jeg med aktive primitive reflekser?

Jeg har forskellige værktøjer i min rygsæk, som jeg trækker på. Jeg vælger individuelt ud fra det enkelte barn, hvordan jeg arbejde med at integrere aktive primitive reflekser. Jeg har kurser og erfaring med:

  • kinesiologi
  • sanseintegration 
  • specifikke refleksøvelser og lege, der sigter mod at integrere reflekserne
  • sensoriske integrationsterapier
  • regelmæssig fysisk aktivitet og bevægelse

Her er 4 måder at arbejde med primitive reflekser

  1. Aktiviteter, der involverer krydsbevægelser: Mange primitive reflekser involverer krydsbevægelser af arme og ben. Derfor kan øvelser, der inkluderer krydsbevægelser, være gavnlige. Eksempler på sådanne øvelser kan være at kravle på alle fire, hoppe over en linje med ét ben ad gangen eller rotation af rygsøjlen. 
  2. Balanceøvelser: Balance er en vigtig komponent i udviklingen af motoriske færdigheder og kan også hjælpe med at integrere primitive reflekser. Øvelser, der arbejder på balance, kan omfatte at stå på ét ben, gå langs en balancebom eller udføre yoga-øvelser, der involverer balance.
  3. Sansestimulering: Sansestimulering kan hjælpe med at integrere primitive reflekser ved at stimulere hjernens udvikling og forbinde sensorisk input med motorisk output. Eksempler på sansestimuleringsøvelser kan være at bruge en gynge eller trampolin, udføre øvelser med sand eller vand eller udføre øvelser med musik eller rytme. Man siger også i sanseintegrationssammenhænge, at man skal lave sensoriske input for at få et motorisk output. 
  4. Terapeutisk massage: Terapeutisk massage kan også hjælpe med at integrere primitive reflekser ved at stimulere muskler og nerver, og dermed fremme motorisk udvikling. Massage kan omfatte forskellige teknikker såsom dyb vævsmassage, akupressur eller triggerpunktterapi. Jeg bruger selv en særlig massage metode, som jeg underviser forældre i, til at arbejde med nervesystemet.

Det er vigtigt at bemærke, at arbejdet med primitive reflekser bør udføres af en kvalificeret fagperson, såsom en ergoterapeut med speciale i dette. Det er ikke alle ergoterapeuter, som har den nødvendige viden inden for aktive primitive reflekser. De ergoterapeuter som har den nødvendige viden inden for primitive reflekser, kan evaluere et barns motoriske færdigheder og udvikling, og derefter udvikle en behandlingsplan, der inkluderer øvelser og teknikker, der er målrettet mod de specifikke primitive reflekser, som skal integreres.

Jeg har samlet en liste over de børneergoterapeuter som jeg gennem tiden sparre med, været på kursus sammen med og som jeg generelt kan stå inden for.

Hvilken betydning har Primitive Reflekser for nervesystemet?

Primitive reflekser spiller en afgørende rolle i den tidlige udvikling af nervesystemet. De hjælper med at etablere grundlæggende neurologiske forbindelser og forbereder hjernen og kroppen til mere komplekse bevægelser og adfærd. Hvis de primitive reflekser forbliver aktive, kan det forstyrre fin- og grovmotoriske færdigheder, koordination, balance og sensorisk behandling og dermed nervesystemet.

Mange børn i dag lider af et overbelastet nervesystem, hvilket kan påvirke deres ydeevne og læring negativt. Når et barns nervesystem er stresset, kan det føre til nedlukning af dets eksekutive funktioner.

Når vores nervesystem er stresset, tager reptilhjernen – også kendt som krybdyrhjernen – over. Dette sker for at sikre overlevelse, da denne del af hjernen styrer vitale funktioner som åndedræt, hjerterytme og søvn. Det er samme sted vores Primitive Reflekser bor.

Det er nemlig sådan, at hvis vi oplever en trussel eller fare, vil vores overlevelsessystem reagere ved at kæmpe, flygte eller fryse.

Der er forskel på de tre reaktioner. Når vi kæmper eller flygter, mobiliserer vi vores krop til at tage hånd om udfordringen, ved fx løbe, slå ud efter andre – vi er altså fysiske i vores reaktion. Dette sker mens vores sympatiske nervesystem bliver aktiveret.

Når vi fryser, immobiliserer vores krop, og vores nervesystem kollapser. Det vil sige, at vi stivner, fx i vores blik, åndedrag eller helt i kroppen.

Det autonome nervesystem er opdelt i to områder. Det sympatiske nervesystem sender os i alarmberedskab og gør os på vagt, mens det parasympatiske nervesystem fremmer de processer, som foregår i hvile og genopbygger kroppen.

Når vi er i en stresset tilstand, frigiver vores krop hormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol, som påvirker vores vejrtrækning, immunsystem, hjerterytme m.fl.

Når du kommer i ergoterapeut hos mig, er det derfor vigtigt for mig, at vælge øvelser, som kan hjælpe dit barn med at reducere de sympatiske hormoner og fremme det parasympatiske nervesystem. Dette kan medvirke til at sænke hjertefrekvensen, pulsen og blodtrykket samt fremme fordøjelsen i mave-tarmkanalen.

Vil du vide mere?

Hvad koster det?

Se vores priser her>>

Da jeg ikke har mulighed for at være ved tlf. er det lettest, hvis du kontakter mig via sikker mail eller booker en afklarende samtale.. Tanken bag en afklarende samtale er, at du som forældre skal føle dig tryg med det forløb du skal i gang med.

BOOK AFKLARENDE SAMTALE HER>>

Tjek gerne bloggen for cases i min terapi

Jeg har et par cases på bloggen, som jeg har fået lov til at dele, tjek det gerne ud>>

Du kan også bestille en afklarende samtale her>> eller booke din første gangskonsultation her>>

Har du stadig spørgsmål? Jeg har samlet en Q&A om behandlingsforløb hos mig – du kan læse mere her>>

Du kan sende en sikker mail ved at trykke på nedenstående knap ⤵️

Mistænker du, at dit barn har en aktive spædbarns reflekser, skal du ikke fortvivle!

Reflekserne kan integreres ved lette øvelser. Hos Leg med Sanserne har vi viden om emnet. Du skal vide at øvelsesprogrammet IKKE er et quick-fix. Der skal investereres tid og plads i hverdagen til programmet. At integrere en refleks kan tage op til 10-12 mdr. og jeg anbefaler altid at barnet også får kropslige behandlinger i form af en dygtig børnekiropraktor, Osteopat, kranio sakral og gerne en kombination af disse. Spørg mig gerne for henvisning.

Hvorfor? Fordi når vi arbejder med barnet, er det vigtigt at barnet bliver løsnet for spændinger/låsninger. På den måde er det nemmere at få integreret de primitive reflekser. Spændinger i nervesystemet kan blokere integrationen af de Primitive Reflekser.

Praktiske oplysninger

Du kan som forældre hjælpe Dit barn

Sansemotoriske problemer kan vise sig på mange forskellige måder. Barnets motorik har indflydelse på deres koncentrationsevne, læring og videre færden i livet. En forsinket sanseintegration kan tage tid at opbygge, men hjælpes på vej af sjove og nemme sansemotoriske lege og øvelser.

Leg med Sanserne tilbyder vejledning, rådgivning og sansemotorisk forløb, sådan at vi kan hjælpe dit barn, til at blive den bedste version af sig selv. Vi skræddersyr et forløb som passer lige til jeres barn og jeres behov.

Vi kan tilbyde at lave en sensorisk profil på jeres barn, vi kan teste barnets sansemotorik, vi tilbyder sansemotorisk træning både i eget hjem, i Leg med Sansernes fantastiske og rummelige lokale eller en kombination af dette.

Vi kan tage en afklarende snak om hvad I står og har brug for. Starter I et forløb hos os, er denne afklarende samtale.

Hvor stor betydning har sanseintegration for barnets trivsel?

Barnets motoriske udvikling er nøje sammenhængende med dets intellektuelle og fysiske udvikling. Mange studier har vist at udviklingen af hjernen, sanseopfattelsen og motorikken går hånd i hånd. Trods denne viden har over 10% af de danske børn, der starter i skolen, motoriske udfordringer i en grad, at det påvirker deres trivsel, læring og sociale relationer.

Børn med problemer med sanseintegration og motorik får lavere selvværd og lyst til at trække sig fra de situationer, hvor de føler sig usikre. Det er her, vi kan bidrage med at sætte fokus på sanser og motorik.

Kilder:

  • Melillo, R. (2012). “Disconnected Kids: The Groundbreaking Brain Balance Program for Children with Autism, ADHD, Dyslexia, and Other Neurological Disorders”. Penguin.