Børnesundhedsvejledning

Holistisk tilgang og med udgangspunkt i børns unikke behov.

Hvad kan jeg som børnesundhedsvejleder hjælpe jeres familie med?

Grundlæggende sundhed

Som børnesundhedsvejleder og børneergoterapeut, har jeg en grundig viden om hvilke udfordringer I som børnefamilie kan stå med. Det kan være udfordringer som:

  • fødevarer
  • livsstil
  • kultur
  • kemikaler
  • forurening

Ernæring

Ernæring er kroppens brændstof, og det spiller en afgørende rolle i at styrke barnets udvikling. Derfor er det vigtigt at sikre, at barnet får den rette næring. Gennem min uddannelse har jeg opnået en dybdegående forståelse af, hvad der understøtter barnets vækst og trivsel – hvilke fødevarer der giver kroppen et boost, og hvilke der kan skabe ubalance.

Tarmen og fordøjelse

Der kommer stadig mere forskning, der understreger, hvor vigtigt det er for os alle at have en velfungerende tarm og fordøjelse.

Hele 60-80 % af vores immunforsvar stammer fra netop fordøjelsen. Derfor er dette et af de områder, jeg lægger særlig vægt på i min vejledning.

Men hvad vil det egentlig sige at have en sund fordøjelse? Og hvad kan vi som forældre selv gøre for at styrke vores børns tarme og fordøjelse?

Vitaminer og mineraler

Kan du komme i tvivl om, om dit barn får de vitaminer og mineraler, det har brug for?

De fleste af os ved godt, at vitaminer og mineraler er vigtige, men det kan være svært at gennemskue, hvilke der er gode at bruge og hvad de gør for vores krop- og nervesystem.

Det kan jeg hjælpe med. Jeg har blandt andet lært at spotte tegn på mangel og ved, hvor vi kan finde de nødvendige byggesten til kroppen.

For kan en sund og varieret kost dække behovet, eller kan det nogle gange være nødvendigt med tilskud for at sikre, at kroppen har alt det, den skal bruge for at udvikle sig bedst muligt?

Amning, MME og overgangskost

Som nybagte forældre er der én ting, der hurtigt kommer til at fylde meget i hverdagen:

Hvad skal den lille have at spise?

Ønsker du at amme eller vil I gerne bruge flaske, eller måske en kombination – og hvad betyder det for mængde, hyppighed og trivsel? Hvad skal I være særligt opmærksomme på?

Det er helt naturligt, at det fylder, og det er også et område, hvor jeg kan guide jer, så I føler jer trygge i jeres valg. Ud over det, så er jeg uddannet OMFT-terapeut, så jeg kan også lave en funktionel undersøgelse af de oralmotoriske funktioner og vurdere, om der er noget, der kan påvirke barnets evne til at sutte, synke eller spise.

Søvn

Ligesom amning fylder meget i den første tid, er søvn et område, der kan blive ved med at fylde, efterhånden som dit barn vokser.

Men hvad skaber de bedste betingelser for barnets udvikling, når det gælder søvn? Hvordan kan vi som forældre støtte en sund søvnrytme? Og hvorfor er søvn så afgørende for trivsel og udvikling?

Som børneergoterapeut og børnesundhedsvejleder kan jeg vejlede dig i, hvordan du skaber gode søvnvaner for dit barn. Derudover kan jeg trække på min viden om sanseintegration, da barnets evne til at finde ro og falde i søvn også hænger sammen med, hvordan sanserne og nervesystemet bearbejdes og reguleres.

Fødevarereaktioner

Det er ikke kun vigtigt at sikre, at barnet får de rette næringsstoffer – i nogle tilfælde kan der også være fødevarer, som barnet har brug for at undgå.

Det handler ikke nødvendigvis om, at maden i sig selv er dårlig, men snarere om, at barnet kan have en fødevarereaktion, en egentlig allergi eller en umoden fordøjelse, der gør det svært at nedbryde visse fødevarer optimalt.

Derfor er det værd at være opmærksom på tegn og symptomer, der kan indikere en fødevarereaktion. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt at få lavet en fødevaretest, og som børnesundhedsvejleder kan jeg vejlede jer i processen og hjælpe med at afkode kroppens signaler.

Børnesygedomme

De fleste børnefamilier vil på et tidspunkt stifte bekendtskab med de mest almindelige børnesygdomme.

Selvom de kan være udfordrende at komme igennem, spiller de også en vigtig rolle i udviklingen af barnets immunforsvar. Men hvordan håndterer man det bedst, når ens barn bliver sygt?

Der findes naturlige måder at lindre symptomerne på, samtidig med at kroppen støttes i sin helingsproces, så barnet hurtigere kan komme sig.

Homøopati og Bachs Blomsterdråber

Gennem min uddannelse har jeg også fået indsigt i homøopati og Bachs Blomsterdråber – både den grundlæggende filosofi bag og hvordan de kan anvendes i praksis.

Homøopatiske midler kan bruges til at støtte børns sundhed på flere områder, herunder infektioner, allergier, småskader og adfærdsmæssige udfordringer. De kan have en beroligende og immunstyrkende effekt – helt uden bivirkninger.

Præmaturitet – en skæv start på livet

Når et barn fødes for tidligt, kan det have en række udfordringer at takle i forhold til både fysisk og følelsesmæssig udvikling. En præmatur fødsel kan betyde, at barnets organer og systemer ikke er helt færdigudviklede, hvilket kan påvirke både sundhed og trivsel i den første tid.

Det er vigtigt at støtte børn født for tidligt på en måde, der tager højde for deres særlige behov. Det kan inkludere alt fra at styrke deres sanseintegration til at understøtte motorisk udvikling og sociale færdigheder.

Som børnesundhedsvejleder kan jeg vejlede dig i, hvordan du bedst støtter dit præmature barn i at nå de milepæle, som er vigtige for en sund og harmonisk udvikling.

Kolik og forstoppelse

Mange børnefamilier oplever udfordringer med kolik og forstoppelse, og derfor er det heller ikke unormalt, at Movicol Junior bruges som en løsning på forstoppelse.

Men der findes også andre måder at støtte barnets fordøjelse på – for eksempel ved at hjælpe tarmene til bedre funktion eller ved at justere kosten, hvis der er noget, der belaster mave-tarmsystemet.

Allergi, eksem og smerter

Allergier og eksem opstår, når kroppen overreagerer på noget, den udsættes for. Der findes selvfølgelig medicinske løsninger, der kan lindre symptomerne, men ville det ikke være endnu bedre at forstå, hvorfor kroppen reagerer, som den gør?

At finde den udløsende faktor kan dog være en udfordring. Det har vi selv oplevet i vores familie, hvor især vores førstefødte har kæmpet med allergi. Men efter at have identificeret det, hans krop ikke tåler, har vi fået langt bedre muligheder for at støtte ham – både ved at forebygge udbrud og ved hurtigere at afhjælpe dem, hvis de opstår.

Refluks sygdom

Refluks sygdom er en tilstand, som mange børnefamilier oplever, hvor maveindholdet kommer op i spiserøret, hvilket kan føre til ubehag og andre symptomer som opkast, irritation eller dårlig søvn.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan refluks påvirker barnets trivsel og udvikling. I nogle tilfælde kan livsstilsændringer og kostjusteringer være med til at lindre symptomerne, mens der i andre tilfælde kan være behov for yderligere behandling.

Som børnesundhedsvejleder kan jeg hjælpe med at vurdere, hvordan du bedst kan støtte dit barns mave- og fordøjelsessystem, så det får de bedste forudsætninger for at trives.

Adfærd: uro, koncentration, indlæring

Børns mentale sundhed er blevet forværret gennem årene, med 15% af børn i alderen 3-17 år, der bliver diagnosticeret med en mental, følelsesmæssig, adfærdsmæssig eller udviklingsmæssig forstyrrelse i DK. Det viser de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen (2022).

Børns mentale velvære har taget et dyk over tid, og ifølge de nyeste data fra Sundhedsstyrelsen er 15% af børn i alderen 3-17 år blevet diagnosticeret med en mental, følelsesmæssig, adfærdsmæssig eller udviklingsmæssig lidelse i Danmark.

Adfærdsmæssige udfordringer er blevet mere udbredte blandt børn i dag, og der er visse faktorer indenfor funktionel medicin, som har betydelig indflydelse på ændringer i børns adfærd.

Inflammation, et svækket immunforsvar, eller måske endda afgiftning af kroppen kunne være årsager, der påvirker barnet.

Derfor er det afgørende at forstå barnet i sin helhed og overveje barnets sygdomshistorik. Hvornår begyndte problemerne, og hvad kunne have udløst dem?

Vurdering af stramt tungebånd

Stramt tungebånd, også kendt som ankyloglossi, er en tilstand, hvor tungebåndet (det væv, der forbinder tungen til bunden af munden) er usædvanligt kort, tykt eller stramt. Dette kan begrænse tungens bevægelighed og føre til forskellige problemer, såsom:

  • Besvær med at amme hos spædbørn
  • Talevanskeligheder
  • Problemer med at spise
  • Tandproblemer som følge af ændret tungeposition

Behandling kan inkludere øvelser for at forbedre tungens mobilitet eller et klip for at frigøre tungebåndet og dermed øge mobiliteten i tungen.

Jeg udfører en omfattende mundmotorisk og funktionel undersøgelse – både for babyer og børn (og voksne).

Primitive Reflekser

Primitive reflekser, også kendt som babyreflekser, er en gruppe reflekser, som udvikles i livmoderen fra ca. ni uger inde i graviditeten. De er placeret i hjernestammen, hjernens fundament, og er essentielle for barnets bevægelser og overlevelse både før og efter fødslen. Efter fødslen hjælper disse reflekser barnet med at bevæge sig og overleve, indtil barnets hjerne modnes og de primitive reflekser gradvist integreres af posturale reflekser.

Hvis de primitive reflekser ikke integreres korrekt, kan barnets nervesystem forblive i konstant alarmberedskab, hvilket kan påvirke deres evne til at hæmme stimuli og kontrollere impulser. Dette kan føre til, at nervesystemet let bliver overvældet af sanseindtryk, hvilket kan forhindre optimal modning og udvikling af den bevidste hjerne.

Jeg kan vurdere om de Primitive reflekser er aktive og træne- og behandle dem. Dette er dog en hands-on tilgang, som skal finde sted i klinikken. Her skal der bookes en førstegangskonsultation i dit barns alder>>

Du kan læse meget mere om de primitive reflekser her>>

Vil du gerne vide mere?

Ovenfor har jeg givet et overblik over nogle af de områder, jeg som børnesundhedsvejleder har specialiseret mig i. Jeg vil løbende dele mere viden her på siden, hvor jeg dykker dybere ned i hvert enkelt emne. Fx kan du læse rigtig meget på min blog, hvor du finder mange af de pointer jeg bruger i min vejledning.

Hvis der er et specifikt emne, du gerne vil have, at jeg tager op først, er du meget velkommen til at skrive en kommentar herunder eller sende mig en mail>>. Du kan også booke en konsultation her>>

Børneergoterapeut og Børnesundhedsvejleder

Hvem er jeg?

Du har måske aldrig hørt om en børnesundhedsvejleder før, og undrer dig derfor over, hvad en sådan person kan gøre for dig og dit barn.

Generelt set er en børnesundhedsvejleder en person, der tager hele barnet i betragtning. Det er nemlig ikke altid tilstrækkeligt kun at se på ét aspekt af hverdagen for at forstå, hvorfor børn oplever visse symptomer eller sygdomme.

Jeg har en grunduddannelse som ergoterapeut. Siden 2014, har jeg specialiseret mig i behandling af babyer og børns trivsel og motoriske udfordringer.

Som børnesundhedsvejleder har jeg opnået en grundlæggende forståelse og erfaring med, at vi faktisk kan gøre meget selv ved at analysere vores daglige rutiner og eventuelt ændre nogle ting. Det kunne indebære at erstatte bestemte fødevarer med andre eller at introducere specifikke kosttilskud.

Det kan også handle om at finde løsninger i naturen.

Mit store ønske som både børneergoterapeut og børnesundhedsvejleder er, at der kommer mere fokus på forebyggelse frem for behandling.

Selvom jeg ikke er medicinsk uddannet som børnesundhedsvejleder, vil jeg selvfølgelig anbefale, at man søger læge, hvis barnet har alvorlige helbredsproblemer for at få en grundig undersøgelse.

60 min.

Online Konsultation

1500
Inkl. én opfølgning
Spørgeskema
Udarbejdelse af plan
Inkl. Journalføring
GRATIS mailkorrespondance under forløb
Book konsultation

Q & A

Online eller fysisk fremmøde? 

Jeg tilbyder både Online konsultation men du er også meget velkommen i min klinik. Som udgangspunkt er konsultationen online, men ønsker du at komme ind i min klinik, så noter blot dette i notat når du booker din konsultation.

Hvordan foregår det? 

Du booker en tid til konsultation. I din bookingbekræftelse, er der vedhæftet et skema, som du skal udfylde og sende retur MIN. en uge før vores konsultation, sådan at jeg kan nå at forberede mig til vores samtale. Jeg vejleder dig ud fra jeres udfordringer og vi sætter nogle ting til værks. Det bliver jeres lektier som I skal arbejde med. Vi aftaler hvor mange måneder I har brug for at arbejde med vores plan og booker en opfølgende konsultation, for at se hvordan det går.

Hvis jeg har spørgsmål mellem den første konsultation og den opfølgende konsultation, hvad gør jeg så?

Når man er i forløb hos mig, så er du altid velkommen til at sende mig en mail. Jeg svarer på disse inden for et par dage. Det er en del af dit forløb, at have denne form for korrespondance. For mig er det vigtigt at I bliver fortrolige og trygge med jeres nye vaner.