4 tips til at hjælpe dit barn med at lære at kravle

miek 23/12/2015 0 comments 5

4 tips til at hjælpe dit barn med at lære at kravle

Mads Christian var 9 uger, da han lå første gang på den bløde overball. Bolden er også god til de helt små babyer, som har svært ved at ligge på maven, fordi barnet ligger mere skråt. Så er der ikke så tungt at løfte hovedet, da tyngdepunktet er hævet fra gulvet. 

Du kender det godt: dit barn er på nippet til at kunne kravle – og som forældre vil man bare så gerne hjælpe sit barn, med at knække koden. Det kan du! Spørgsmålet er bare liiiige med hvilke teknikker. Dem giver jeg dig her.

Men først skal du lige vide det her …

… det er meget almindeligt, at børn er forskellige i deres udviklingstrin – ingen mennesker er ens. Og dit barn skal nok knække koden. Giv dit barn tid til at udforske sin verden. Så lærer de bedst.

… det kræver en god koordination og koncentration for barnet, at lære at kravle.

… barnet øver sig ved at stå på alle fire i lang tid og rokke frem og tilbage.

I denne lille guide får du 4 tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at lære at kravle.

4 tips til at hjælpe dit barn med at lære at kravle

  1. Krydsøvelser

    Det er vigtigt at lave krydsøvelser med sit barn. Krydsøvelser styrker barnets krydsmønster (kravlebevægelser, gang, løb, cykling, gadedrengehop osv.). Hvis barnet laver få eller ingen krydsøvelser, kan barnet godt blive sat tilbage i sin udvikling og det kan tage længere tid om at lære at kravle. Barnet kan også senere få svært ved at udføre ovenstående krydsøvelser og dermed få motorikproblemer fordi krydsmønsteret er underudviklet. Derfor: mange krydsøvelser – flere gange om dagen. Et godt tip: lav dem når I pusler barnet på puslebordet, når barnet ikke gider ligge på ryggen kan de sagtens laves når barnet sidder i skødet hos mor eller far.

    Mange fortæller, at de stopper med at lave krydsøvelser, når barnet har lært at kravle; jeg kan kun opfordre til, at man stadig laver krydsøvelser med sit barn – det skal jo også lære at gå, løbe, cykle, lave gadedrengehop mm. 😉

    Læs mere om: Krydsøvelser

  2. Overball …

    … er en fantastik ftalat- og latexfri bold. Den kan bruges til barnet, som endnu ikke er kommet op at stå på alle fire. Når barnet ligger på maven på bolden, styrkes ryg- og nakkemuskler og de posturale reaktioner stimuleres. I de første uger efter fødslen hjælper de posturale reaktioner spædbarnet til at løfte hovedet, rulle rundt og senere at komme op på alle fire. Brug bolden til at ligge barnet på maven og støtte med knæene på underlaget. Hvis barnet er få måneder gammelt, kan det sandsynligvis ikke nå både med hænder og stå på knæ, på samme tid. Tag processen i etaper så barnet prøver begge dele, og så barnet kan lære det, i sit tempo.

     

  3. Stimuler den taktile sans (følesansen)

    Hvis du tænker: ‘hvad har den taktile sans med kravle, at gøre’? Så kommer forklaringen her:

    den taktile sans, er menneskets største sans og huden er kroppens størtste organ med en meget stor overflade. Vi besidder mange receptorer til at opfange påvirkninger på huden. Det kan fx være forskellige slags berøringer, lette tryk, faste tryk, glat/ru, blød/hård, varm/kold, våd/tør, former, detaljer, konsistens mv.

    Nogle børn kan være længe om at udvikle denne diskriminationsevne, og de kan have svært ved berøring og at komme i kontakt med ukendte overflader og materialer. Den taktile tolerance bliver bedre og forøges af vestibulære sanseindtryk (balancesansen). Den bliver blandt andet stimuleret når du bruger tips nummer 2.

    Alle individer har to taktile systemer:

    Det beskyttende system: dette system registrerer let berøring, pludselig smerte, stik mv. og har en vækkende virkning, der øger adrenalinproduktionen.*

    Det diskriminerende system: dette system registrerer forskellige former, størrelser, overflader mv, samt en fast berøring, fx massage, boldmassage, der virker beroligende og øger produktionen af oxytocin.**

    Den kloge læser, har nok spottet at det er det diskriminerende system, som vi skal have fat i. Faste berøringer, som massage og boldmassage er også med til at give barnet en god kropsfornemmelse. Masser dit barns krop, og giv ben og fødder så mange forskellige stimuli, som det er muligt. Hvilket leder os til tips nummer 4.

    Mangler du iøvrigt en god massagebold?

    Så tjek den her massagebold ud>>

    Den er testet og fri for ftalater. Den findes i øvrigt både i lyserød og i blå.

  4. Bar hud-tid

    Vi har for vane at pakke de små fusser og ben ind, og det giver i øvrigt ikke mange forskellige slags stimuli på fødder og ben. Barnet har brug for at mærke underlaget og gerne noget forskelligt, som trægulv, legetæpper, yogamåtter, græs, sand, gulvtæpper, fliser (fortsæt selv listen).

    Mange vil hurtig erfare at barnet glider nemt på et gulvtæppe – og derfor var yogamåtter også et af forslagene. Hvis man har sådan en liggende fra sin yoga-tid, så tag den frem. Den er fantastisk – og skridsikker, dit barn kan nemmere stå fast. Har du et rum som er lidt varmere end resten af huset i vinterhalvåret, så lad dit barn have lidt bar hud-tid i det rum. Det behøver ikke at være flere timer, 5 min. er bedre end ingenting og i sommerperioden, ja det giver sig selv: ud og mærk verden, med lidt bar hud.

Gentagelsens glæde

Træn og øv jer sammen. Børn udvikler sig ved at gentage det samme igen og igen. Det er derfor de elsker gentagelser. Det giver barnet tryghed og det styrker deres selvtillid og selvværd, fordi de mestrer øvelsen bedre og bedre for hver gang. Det er derfor bedre at lave en til to af de samme lege hver gang end at prøve mange og forskellige lege. Efterhånden som dit barn bliver større, vil det tillige stille større krav til forandring fra omgivelserne. Og I kan jo udvide herefter.

HUSK! på at børn sagtens kan gentage den samme leg længe ad gangen, uden at fornøjelsen bliver mindre af den grund. Du vil som forældre sandsynligvis opleve, at det kan være svært at holde gejsten lige så længe. Men prøv alligevel.

Rigtig god fornøjelse 🙂

/Mie

* Adrenalin er et vigtigt stresshormon, der under normale forhold bidrager til at opretholde et stabilt indre miljø i kroppen. Ved stress eller farer øges stimulering af nervesystemet, og binyrerne organiserer en kamp- eller flugtberedt tilstand – via adrenalin og noradrenalin – med øget puls, højere blodtryk, øget blodgennemstrømning af muskulaturen mv.

**Oxytocin er et hormon, der udskilles i kroppen ved berøring, og giver ro og smertelindring i kroppen. Vi kalder også hormonet for kærligheds- og krammehormonet. Oxytocin fremmer også vækst, da det stimulerer frigørelsen af væksthormon fra hypofysen. Oxytocin frigives fx ved behagelig berøring, massage, men også nærvær, samvær og fortrolighed

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]