Er de der krydsøvelser virkelig så vigtige?
Det korte svar – JA!
KRYDSØVELSER
Når vi laver krydsøvelser, så sender vi en masse beskeder op til højre og venstre hjernehalvdel om, at de skal samarbejde over hjernebjælken.
Det er sådan, at den højre hjernehalvdel styrer den venstre del af kroppen, og den venstre hjernehalvdel styrer den højre del af kroppen. Så et samarbejde mellem de to hjernehalvdele er essentielt, for at kunne bruge kroppen optimalt!
Men hvad pokker er det så, vi skal bruge de krydsøvelser og samarbejdet mellem de to hjernehalvdele til?
Groft set så skal vi bruge krydsøvelser til alt, hvad vi laver i hverdagen. Når vi møver, kravler, går, løber, cykler, skriver, læser… Alt, hvor vi skal krydse ind over midterlinjen eller bruge begge sider på samme tid.
En nem måde at træne krydsøvelserne på er “Hjulene på bussen” eller “Boogie Woogie” – Her følger man simpelthen bare teksten i sangen, lad mig skrive et eksempel:
- Hjulene drejer rundt: Cykle med benene
- Dørene åbner og lukker: Kryds armene ind over brystet og åbne op igen
- Pengene siger klir: Kør en tung hånd ned i gennem kroppen fra skulder til modsatte hofte
- Folkene siger snik-snak: Kryds hånd og modsatte fod ind og mødes
- Hornet siger båt: Kryds til den anden side
- Børnene siger wra: klap med fødderne
- Sure frk. Madsen: Kør armene op og ned
På den måde kan man få lavet krydsøvelserne, mens man eksempelvis ligger på puslepladsen. Det er selvfølgelig ikke sådan, at man SKAL igennem hele sangen hver eneste gang, man vil lave krydsøvelser. En 8-10 gentagelser er nok for at give hjernen en idé om, at det er træning og ikke bare et tilfælde.
Så selvom der kommer et tidspunkt, hvor krydsøvelserne virker nærmest umuligt – fasen, hvor de ikke gider ligge på ryggen længere – så kan de altså sagtens laves, bare i en knap så lang udgave, som tidligere eller man kan lave dem siddende med baby i sin favn.
Vidste du, at krydsøvelser er hjerneguf for din baby – såvel som dig selv?