Gentagelser skaber nye broer i hjernen
Hjernen er en utrolig kompleks og fascinerende del af kroppen, der styrer alt fra vores tanker og følelser til vores fysiske bevægelser og sanser. En af de mest fascinerende egenskaber ved hjernen er dens plasticitet – evnen til at ændre sig og tilpasse sig over tid som reaktion på erfaringer og miljøpåvirkninger.
En af de mest spændende områder af forskning på dette område handler om, hvordan vi kan “bygge broer” i hjernen – dvs. hvordan vi kan fremme plasticiteten i hjernen for at forbedre vores evne til at lære og huske, samt at håndtere udfordringer og stress.
En af de mest effektive måder at bygge broer i børns hjerner på er gennem sansemotorik og leg.
Når vi lærer nye færdigheder eller viden, skaber vi nye neurale forbindelser i hjernen, og disse forbindelser styrkes over tid, hvilket gør det nemmere at hente oplysninger og udføre aktiviteter i fremtiden
Vores hjerne skaber nye broer hver gang vi gentager noget.
… og jo mere vi gentager det, jo stærkere bliver broen. De broer som vi ikke bruger vil forsvinde. Men vi kan altid genoptage en bro, og bygge den op igen, hvis vi har haft bygget den en gang – også selvom den er gået i stykker.
Det er det, der er så smart ved hjernen. Den er plastisk.
Lad mig give dig et eksempel. Min søn lærte at slå kolbøtter da han var ca. 2,5-3 år. Det gjorde vi rigtig meget og så stoppede vi med det. Hans slå-kolbøtte-bro blev lidt tynd. Da lillesøster blev 2,5 år, lærte hun at slå kolbøtter, og storebror ville altså prøve igen. Men hey, hvor var det svært, for det var jo længe siden han sidst havde slået en kolbøtte. Så vi måtte i gang med at træne den gamle kolbøtte-bro op igen.
Har du eller dit barn prøvet at genopbygge en ‘bro’?
Kh, Mie, børneergoterapeut og OMFT-terapeut