Har jeg stimuleret mit barn for lidt som baby?

miek 18/12/2020 0 comments 0

Har jeg stimuleret mit barn for lidt som baby?

Forleden talte jeg med en mor, som ønskede sansemotorisk hjælp til sin søn. Hun spurgte om hun havde stimuleret barnet for lidt som baby? 

Det er et svært spørgsmål at svare på. Og jeg ser ikke nogen grund til at man som forældre slår sig selv i hovedet over hvis det er tilfældet og barnet har sanseintegrationsvanskeligheder. Der kan være mange andre  grunde til, at barnet har udfordringer. 

Vi ved i dag  at hjernen er plastisk og dermed formbar, så derfor kan vi også hjælpe barnet på vej og få skabt nogle nye nerveforbindelser ved at lave sansemotorik og dermed modne det neurologiske fundament.

I løbet af de første 10 år, danner hjernen myelin som er en fedtskede rundt om hjernen. Vi kan som udgangspunkt træne sansemotorikken hele livet, men det er absolut lettest i løbet af de første 10 år, under denne dannelse af myelin. 

Som voksen, har vi haft X antal år til at kompensere for udfordringerne, derfor tager det længere tid for hjernens nuværende erfaringer at blive omorganiseret.

Det er også derfor der er så stort et fokus på børns motoriske udvikling i de spæde år. 

Hos Leg med sanserne kan du få hjælp af en børneergoterapeut, flere er begyndt at bruge mig til individuel forløb i forbindelse med test, undersøgelser og efterfølgende sansemotorisk træning? ?‍♀️

Jeg tilbyder bl.a motorisk tjek, sensory profile til at finde frem til barnets bearbejdningsmønster – hvilke sanseoplevelser barnet undgår, er særligt følsomt overfor eller ligefrem opsøger.

Jeg tilbyder også at teste primitive reflekser, som skal være integreret i barnets sansesystem i løbet af de første par leveår. Men rigtig mange børn bøvler med disse – år efter de skal være ‘faldet i søvn’.

Aktive primitive reflekser kan komme til udtryk ved at barnet:

  • har sanseintegrationsforstyrrelser, er sensitiv (føle, lyd, lugt, lys og smag)
  • har balanceproblemer/klodset
  • distraheres let, koncentrationsbesvær
  • sengevædning efter 5 års alderen
  • kamp eller flugt tilstand – bliver let stresset
  • nedsat øje-hånd koordination, finmotorik eller har svært ved at krydse lodlinjen
  • sidder i w-stilling (benene ligner et W)
  • har lav muskeltonus
  • er tå-gænger
  • med flere

Der er råd at hente, for de bibeholdte reflekser kan trænes. Sådan at de bliver integreret i det neurologiske system med forholdsvis lette øvelser, så hjernens nuværende erfaringer bliver omorganiseret.

Læs gerne mere om primitive reflekser her 

Jeg tilbyder individuelle forløb med fokus på at teste Primitive reflekser hvor vi udarbejder et individuelt øvelsesprogram, som udføres hjemme. Det kombinerer vi med sansemotorisk forløb i min ergoterapi, hvor vi leger sanselege som styrker barnets sanseintegration.

Ønsker du at vide mere, så send mig en mail på kontakt@legmedsanserne.dk 

Sammen kan vi hjælpe dit barn til at være den bedste udgave af sig selv ❤️?????

kh, Mie, børneergoterapeut

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]