Det ligger på rygraden
Når vi arbejder med sanseintegration, så arbejder vi på at modne hjernestammen. Når vi gør det, kræver det mange gentagelser. Måske har du oplevet at din lille, går op og ned af trapperne – om og om igen.
Når et barn gentager den samme aktivitet, fx at skulle holde balancen på en motorikbane, gå på trapper mv., bliver bevægelsen en automatiseret bevægelse.
Det er ikke for sjovt at man i et ordsprog siger, at ‘det ligger på rygraden’. Men det er faktisk ikke på rygraden det ligger. Når bevægelser bliver automatiseret så sker det faktisk i lillehjernen.
Det hedder subcortical postural kontrol. Når vi opnår subcortical postural kontrol, så bruger hjernen kun 20% af sin kapacitet på at udføre en aktivitet.
Hvis vi ikke opnår subcortical postural kontrol, skal vi hele tiden tænke og korrigere med cortex (den tænkende hjerne). Det tager længere tid, fordi der er flere stationer “på vejen” fra cortex til motorneuronerne.
Barnet vil også bruge 80% mere hjerneenergi og vi optager en masse neuroner i cortex.
Måden jeg tester på, om barnet udfører opgaven på cortex, er ved at stille dem en masse random spørgsmål mens de leger en leg.
Fx når barnet går på motorikbane:
- Hvordan staver man til mor? (Hvis barnet er gammelt nok til det) ellers
- Hvad hedder din søster/bror?
- Hvad nummer bor du i?
- Hvad er din favoritspise?
- Hvor mange år er du?
An so on. Altså spørgsmål, hvor barnet skal tænke over det jeg spørger om.
Jeg kan også finde på at sætte papir på væggen, så barnet aktivt skal dreje hovedet for at inddrage synet, her kan det være:
- billeder (spørg om farver, form osv.)
- bogstaver
- ord
- tal
- regnestykker
Sidstnævnte metode, er i øvrigt “aktiv læring” (og kan bruges alt efter alder).
Hvis du oplever sansemotoriske udfordringer hos dit barn, vil jeg altid råde dig til, at kontakte en ergoterapeut som er specialiseret i børn og sanseintegration/primitive reflekser, til at hjælpe jer.
Jeg holder til i Odense og kan kontaktes på kontakt@legmedsanserne.dk
Tak fordi du læser med.
Kh, Mie, børneergoterapeut