Sanseintegration

miek 19/05/2016 0 comments 1

Sanseintegration

Sanseintegration er med til at organisere information fra vores sanser som er smag, syn, hørelse, berøring, lugt, bevægelse, muskelaktivitet, tyngdekraftsfornemmelse og kropsposition. Sanseintegration er dermed organiseringen af sansning til meningsfuld anvendelse. Det giver mening til det, vi oplever ved at sortere alle de informationer, vi modtager og udvælge det, der skal fokuseres på.

Vores sanser giver oplysning om vores krop og omgivelsernes fysiske tilstand. Sanseintegration er en ubevidst hjerneproces, som opstår uden at vi tænker over det – ligesom at trække vejret. Når vi ser på en appelsin, integrerer vores hjerne sanseindtrykkene fra øjnene, så vi oplever den farve og form som den har.

Når vi rører ved appelsinen, integreres indtrykkene fra fingre og hænder, så vi får en viden om at den er ru på ydersiden og våd indvendig. Integrationen af indtrykkene fra næsen fortæller os, at appelsinen har citrusduft.

Hvad er sanseindtryk?

Med et dagligdags udtryk siger vi, at vi, at ‘vi er ved vores fulde fem’. Vi hentyder til de fem grundlæggende hverdagssanser i for af at kunne lugte, smage, føle, se og høre.

Sansning er forudsætningen for, at man kan lære omverdenen at kende, og for at man kan få erfaringer og dermed udvikle sig. Sanseapparatets udvikling har sammenhæng med hjernens udvikling. Hjernen og nervesystemet udvikles bl.a. ved at registrere og koordinere sanseindtryk.

Sanseindtryk er ydre påvirkninger som barnet registrerer ved hjælp af et eller flere sanseorganer. Sanserne giver os en række oplysninger om vore omgivelser. Gennem nerver sendes disse sanseindtryk til rygmarven og hjernen. Sanseindtryk flyder til hjernen som vandløb til en sø. Det strømmer af elektriske impulser og der skal biokemiske stoffer til for at producere impulser. Disse impulser integreres for at få mening. Det er integrationen, der omdanner sansning til opfattelse. Vi oplever vores krop, andre mennesker og ting, fordi vores hjerne har integreret sanseimpulserne til meningsfyldte former og reaktioner. Utallige sanseinformationer trænger ind i hjernen hvert øjeblik, ikke bare fra øjne og ører, men også fra alle andre steder i kroppen.

Hvorfor anvende sanseintegration?

Vi er dybt afhængige af vores sanser, for det er gennem dem vi forholder os til den verden vi lever i. Livet igennem udvikles og vedligeholdes vore sanser, gennem de stimuli vi får. Gode muligheder for leg, kontakt, udfoldelse og samvær er bl.a. med til at styrke sanserne og give barnet et liv med glæde, energi og tryghed. Den tætte fysiske kontakt med mor, når barnet fx får mad, hører til de første oplevelser af nærhed, varme og kropskontakt og er grundlæggende for al senere udvikling.

Når du sanseintegrere stimuleres de basale sanser, som er grundlæggende for al udvikling. De små elsker at bruge kroppen og får ekstra fart på udviklingen, når de bliver kropsligt stimuleret.

Føle-, balance-, muskel- og ledsansen udvikles allerede i fostertilstanden. Barnet putter sig trygt og godt i mors mave og vænner sig konstant til berøring og tryk fra fostervandet og mors organer. Disse tre sanser er de grundlæggende sanser, og sørger for at vi kan holde os oprejst mod tyngdekraften, og det er netop det, babyer skal lære det første år.

Gennem leg får barnet de sanseindtryk fra tyngdekraften samt kroppen, som er nødvendige både for den motoriske og følelsesmæssige udvikling. Det er sanseindtrykkene, som gør legen sjov. Barnet underholdes ved at se ting der bevæger sig, at høre på toner og lyde, at rode i sand, at føle på forskellige ting – alt sammen noget, der stimulerer sanserne. Jo mere barnet udforsker verdenen desto mere stimuleres sanserne. Jo mere varieret legen bliver desto mere bidrager den til barnets udvikling.

Sanseintegration

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]