Har dit barn svært ved at sidde stille?
Hvordan kan sanseudfordringer have betydning for hverdagsaktiviteter?
En ny familie startede op i min ergoterapi. Familien var nysgerrig på, hvordan sanseudfordringer kan have betydning for almindelig dagligdagsaktiviteter. Og hvor er det dejligt, at forældre stiller sig nysgerrige på den slags.
Hvordan kan det være at sanseudfordringer, kan have betydning for det at:
- kunne sidde stille
- kunne koncentrere sig
- lære at læse, regne, skrive etc.
Lad os tage eksemplet med at sidde stille. Når vi skal sidde på en stol, så skal de bevægelsesstimuli, som vi modtager, når vi er i oprejst stilling og mod tyngdekraften, fremmes, sådan at barnet ikke skal bruge unødig energi på at balancere på stolen. Formår barnet ikke at fremme denne stimuli, så skal der altså mere bevægelse til, det kan give en uro ved fx aftensmaden.
Balanceindtryk eller balancesansen, giver vores hjerne oplysninger om hvad der er op/ned, til højre/venstre og frem/tilbage, om vi er i bevægelse eller om vi står stille. For det velfungerende balancesystem, vil tyngdekraften frembringe en konstant strøm at sanseinput igennem det indre øre. Dvs. hver gang hovedet bevæges, stimuleres balancesansen.
Sådan hjælper du dit barn:
Gentag min. 5 stk. af hver.
- Slå kolbøtter hver dag
- Slå vejrmøller hver dag
- Snur rundt om egen akse hver dag
Se med i videoen nederst for inspiration ⤵️
Ved ovenstående sanselege, får du stimuleret barnets balancecenter i buegangens alle 3 retninger. Dermed får barnet den rette mængde sensoriske input og barnet lærer at habituere. Det vil sige, den proces hvor nervesystemet registrerer, at der sker noget kendt eller uskadeligt og efter nogen tid, ikke tildeler denne stimuli opmærksomhed. Det er vigtigt for barnet, som har svært ved at sidde stille, at lære at habituere for at kunne fokusere på den aktivitet det er i gang med samt ikke at blive understimuleret.
En kærlig reminder til forældre med børn, der har svært ved at sidde stille: der er ingen børn der tænker: hey mor, jeg vil gerne genere dig, ved at løbe rundt. Det barnet ikke kan sige med ord er: min krop kan ikke kan fremme stimuliene, jeg har brug for din hjælp til at regulere mit nervesystem ❤️
Dette er små øvelser i kan lave derhjemme. Dette er blot et udsnit af, hvad vi laver i et forløb hos mig og derfor garanterer jeg ikke for resultater, ved kun at lave disse øvelser. Hvis du oplever sansemotoriske udfordringer hos dit barn, vil jeg altid råde dig til, at kontakte en ergoterapeut som er specialiseret i børn og sanseintegration/primitive reflekser, til at hjælpe jer ❤️
Har du tjek på reflekserne?
Det vil desuden være oplagt, at få tjekket barnets Moro– og Spinal Galant refleks, hvis dit barn reagerer kraftigt på bevægelses og balanceindtryk samt følesansen.
Moro refleksen er en multisensorisk refleks, som er knyttet til det vestibulære system (balance- og bevægelsessans), det visuelle system (syn), det taktile system (følesans) og det auditive system (lyd).
Du kan læse mere om primitive reflekser på www.primitivereflekser.com
Tak fordi du læste med ?
Kh, Mie, børneergoterapeut ?