Ergoterapeutens 3 gode råd til en stærk ryg hos dit barn
Råd 1: Undgå at lære barnet at sidde op, uden støtte
I mit arbejde med børn, oplever jeg forældre som sætter barnet på gulvet, mens mor liiige skal ordne nogle ting. Det er naturligvis én måde at lære barnet at sidde oprejst, og nok også den mest praktiske måde i hverdagen. Men det er ikke en metode jeg som ergoterapeut vil råde forældre med småbørn. Faktisk kan det skade barnets ryg – mere end det kan gavne. Barnets knogler er stadig meget bløde og musklerne er slet ikke stærke nok til at kunne bære denne byrde, da hovedet er meget tungt. Det er meget tydeligt, om barnet er stærk nok til at kunne sidde selv. Hvis barnet læner sig forover og virker meget ustabil i måden det sidder på, så er det et godt tegn på, at barnets ryg ikke er klar til at sidde oprejst uden støtte.
Flere har spurgt mig, jamen hvad så når barnet skal til at have grød? Der er naturligvis undtagelsestilstande – ikke at forglemme, for vi skal jo helst lære at sidde op og spise. Mad situationer er en undtagelse, fordi der sidder barnet givetvis i en stol med rygstøtte eller oppe hos en forældre i starten.
En anden måde at træne barnet til en stærk ryg, er at ligge barnet på maven i stedet. Det er super godt for barnet og sundt for ryggens muskler og knogler, som bliver stærke og klar til at kunne opretholde en ret position, når barnet er klar til at sidde selv. For hvornår er barnet klar til at sidde selv? Barnet er klar til at sidde selv, når det kan komme fra mavenliggende til siddende stilling. Jeg har forsøgt at illustrere det i videoen – nedenfor. Først når barnet kan komme fra liggende til siddende stilling, er barnets ryg klar til at sidde selv.
Vil du have mere inspiration, så tilmeld dig vores Online Stimulastik® og vær med til sjove, støttende og nærværende sanseleg med din baby>>
Råd 2: brug et håndklæde eller pilatesbolden
Det er rigtig meget tungt arbejde for det lille spædbarn at skulle lære at holde sit hoved selv og dermed styrke nakke- og rygmuskler. Brug derfor et sammenfoldet håndklæde, tæppe, din ammepude eller hvad du nu lige har, til at ligge under barnets bryst. På den måde, kommer hovedet lidt mere op, så det ikke ligger med ansigtet helt nede i gulvet.
Har du tilfældigvis en gammel pilatesbold liggende i hjemmet. Så er denne, virkelig et dejligt redskab at have, til et lille spædbarn som har svært ved at ligge på maven. Foruden ansigtet ikke ligger plantet nede i gulvet, er der også bevægelse i træningen af at ligge på maven. Det kan til tider flytte fokus fra, at det er hårdt for det lille barn og samtidig stimulerer du sansen for balance og bevægelse – det er bonus!
Vil du have mere inspiration, så tilmeld dig vores Online Stimulastik® og vær med til sjove, støttende og nærværende sanseleg med din baby>>
Råd 3: tiden er ikke vigtig
Det er ikke vigtigt hvor længe dit barn ligger på maven af gangen. I starten kan barnet ikke holde til mange minutter af gangen, og det er nu heller ikke så vigtigt. Det vigtige, ved at træne barnet til at få en stærk ryg, er antallet af gange i træner den maveliggende position. Det er bedre, at det sker så mange gange i løbet af dagen som muligt. Forsøg ikke at sammenligne dit barn med andre alderssvarende børn. Dit barn er unikt og er lige på det udviklingstrin som det skal være. Føler du, det er bagud i udviklingen kan i altid sætte ind med lidt mere træning i jeres hverdag.
Vil du have mere inspiration, så tilmeld dig vores Online Stimulastik® og vær med til sjove, støttende og nærværende sanseleg med din baby>>
Barnets sundhed
Er du i tvivl om dit barns sundhed, trivsel eller udvikling, så kontakt altid din egen læge eller sundhedsplejerske. Hvis du ønsker at give dit barn lidt ekstra, så kig endelig forbi – rigtig mange lege og øvelser kan være med til at øge dit barns trivsel og udvikling.
Se flere af vores hold her>>