Høresans

miek 28/07/2014 0 comments 13

Høresansen

Det er en stor omvæltning at komme ud fra mors mave og ud i verdenen som er fyldt med meget plads og mange sanseindtryk. Det gælder sanseindtryk i forhold til syn, hørelse, smag, lugt, følelse, muskel-led-sans og balance og bevægesans. Når dit barn bliver født, er det tid til at deltage i og finde ud af deres nye verden.

Høresansen, også kaldet den auditive sans. Ordet auditiv kommer af det latinske ord auditorus og betyder noget der vedrører hørelsen. Auditive perception betyder bred hørelse, dvs sansning af lyd. Ordet hentyder ofte til processen, der følger efter selve sansningen. Sansningen foregår i øret og består af opfangelsen af lydbølger. Dette stimuleres ved lyd som igangsætter lydbølger, der registreres ved vibration af små knoglestrukturer og væskefyldte buegange i det indre øre.

Sådan fungerer hørelsen

Øret er, trods dets lille størrelse, et kompliceret organ. Det fungerer som et lydfilter og transformerer enhver lyd, vi kan høre, til præcis den information, som hjernen kan priotitere. Hvert øre består af skrøbelige og højst komplekse mekanismer. I det indre øre opsamles et væld af bittesmå sanseceller og nervefibre lydvibrationer og transformerer dem til elektriske impulser, som hjernen kan bearbejde.

Det ydre øre

Mennesket har to ører, et på hver side af hovedet. Øret er opdelt i det ydre øre, mellemøret og det indre øre. Har du nogensinde tænkt over, hvorfor øret er formet som det er? Dine ørers form sikrer, at lydbølgerne fanges og ledes gennem øregangen – hen til trommehinden.

Mellemøret

Tre små knogler og trommehinden udgør mellemøret og er et luftfyldt rum. De tre små knogler i mellemøret hedder: Hammeren, ambolten og stigbøjlen. Stigbøjlen er faktisk kroppens mindste knogle. De arbejder sammen for at forstærke lydbølgerne.

Det indre øre

Det indre øre er fyldt med væske og snoet som et sneglehus og kaldes for sneglen. Behandlingen starter i det indre øre, og lydbølger omdannes til elektriske impulser. Sneglen er fyldt med væske, og lydbølger får denne væske til at bevæge sig, og bevægelsen opfanges til sansecellerne, der sender elektriske impulser til hjernen.

Hjernen

Når impulserne er sendt til hjernen, behandler den dataene, så vi kan vælge, hvad der er relevant for situationen og følge det.

Hørelsens udvikling hos barnet

Barnet modtager indtryk via høresansen allerede i fosterstadiet. Her kan barnet høre mors stemme og hjerteslag, fostervandets skvulpen og lyde fra verden uden for mors mave. Derfor kan det nyfødte barn reagere på forskellige lyde, som det har hørt i fosterstadiet. Når du fx holder dit barn ind til dit bryst, kan barnet høre dit hjerte slå eller genhøre sange, som I har sunget under graviditeten. Andre lyde kan virke beroligende på små børn, fx en tændt radio.

Vores hørelse hjælper os til at bestemme rumlig retning og afstand. Derudover har hørelsen stor betydning for den sproglig udvikling. Vores hørelse er tæt knyttet til vores balancesans, alene fordi de to sanser rent geografisk er ‘naboer’ oppe i vores hjerne. Det betyder at vi giver os til at danse, når vi hører musik – og at vi flytter os væk fra lyde der larmer meget.

Barnets høresans og dens sproglige udvikling kan stimuleres ved at:

  • fortælle historier og læse højt for barnet
  • synge og spille med og for barnet
  • pludre med barnet, det vil sige gentage barnets pludren og give det tid til at ’svare’ med nye lyde
  • tale almindelig til barnet og derigennem sætte ord på verden.

Hvorfor er hørelsen vigtig for barnet?

Hørelsen gør barnet til et  individ og beriger livet. Hørelsen sætter barnet i stand til at socialisere, interagere, kommunikere og endda slappe af. God hørelse er også med til at holde os uskadte, advare om potentiel fare eller gøre os opmærksom på andres nød. Hørelse er essentiel for, at barnet kan få et fuldt udbytte af livet. Problemer med hørelse kan føre til en følelse af isolation og endda depression. Hørelsen er en enorm informationskilde. Noget af det er tydeligt, og noget lægger vi knap mærke til, men når denne information kombineres, udgør den broen mellem mennesker og resten af verden, og hvordan vi interagerer med den.

Vi sanses ved.

Kærligst

Mie

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]