Jeg kan selv?
Ganske kort introduktion til Baby Led Weaning: hvordan kommer man i gang?
Når det er tid til at introducere fast føde til vores babyer, er der flere tilgange, man kan vælge imellem. En populær metode, der har vundet frem i de senere år, er “Baby Led Weaning” (BLW). BLW indebærer at lade barnet udforske og spise fast føde på egen hånd, uden at skulle fodres med ske. Jeg vil kort komme ind på, hvad baby led weaning er, og hvordan man kan komme i gang.
Hvad er Baby Led Weaning?
Baby Led Weaning er en tilgang til introduktion af fast føde til babyer, der giver dem frihed til at udforske og spise fødevarer på egen hånd. I modsætning til traditionel madning, hvor babyer bliver fodret med ske af en voksen, får babyer, der følger BLW-metoden, lov til at styre deres egen spisning og udvikle deres motoriske færdigheder ved at gribe, sutte og tygge maden selv. BLW opfordrer til sundt madvalg og giver babyer mulighed for at deltage i familiens måltider på en sjov og interaktiv måde. Når dit barn får lov til at spise selv, bliver barnets fin- og grovmotoriske færdigheder styrket og det at spise bliver en leg og understøtter på samme tid udviklingen af alle dets sanser, som kommer i brug når det spiser, herunder lugte-, føle-, syns- og smagssansen.
Hvornår er baby klar til BLW?
De fleste eksperter anbefaler at starte med BLW, når babyen er omkring 6 måneder gammel og viser tegn på at være klar til fast føde. Disse tegn inkluderer evnen til at sidde op uden støtte, koordinerede greb for at kunne gribe fat i maden og en interesse for at udforske genstande omkring dem. Det er altid en god idé at konsultere en ergoterapeut eller din sundhedsplejerske, før du begynder med BLW eller introducerer fast føde til dit barn.
Sådan kommer du i gang med BLW
- Vælg egnede fødevarer: Start med at tilbyde bløde og nemt håndterbare fødevarer som modne bananer, avokado, kogte grøntsager og bløde frugter. Skær maden i lange fingerformede stykker eller i form af små terninger, så det er nemt for babyen at gribe og tygge.
- Tilbyd sunde valg: Sørg for at give din baby et varieret udvalg af sunde fødevarer, der er egnet til hendes alder. Du kan prøve forskellige grøntsager, frugter, fuldkornsprodukter og blødt kød eller fisk.
- Lad barnet udforske: Placer maden foran din baby på et egnet underlag, f.eks. en højtstol med bakkebord eller en lige overflade. Lad barnet udforske maden, røre ved den, smage på den og sætte den i munden. Undgå at tvinge barnet til at spise eller fodre det med ske.
- Vær opmærksom på sikkerhed: Når du bruger BLW, er det vigtigt at være opmærksom på sikkerheden. Sørg for at undgå fødevarer, der udgør en kvælningsrisiko, som hårde nødder, popcorn eller små druer. Hold altid øje med dit barn, mens det spiser, og vær opmærksom på eventuelle potentielle risici. Personligt foretrækker jeg, at sidde med den lille på sit skød i starten, sådan dit barn mærker dig og dermed har tryghed af dig, til at kunne udforske sin mad.
- Vær tålmodig: BLW handler om at lade barnet udforske og udvikle sig i sit eget tempo. Forvent ikke, at dit barn spiser store mængder mad fra starten. Det kan tage tid for babyen at vænne sig til at tygge og sluge fast føde, så vær tålmodig og opmuntrende under hele processen.
- Involver hele familien: BLW giver babyen mulighed for at deltage i familiens måltider og lære ved at observere andre spise. Gør måltidet til en behagelig og social oplevelse ved at spise sammen som familie og skabe en positiv madkultur.
Baby Led Weaning er en spændende metode til at introducere fast føde til din baby på en sjov og legende måde. Det giver babyen frihed til at udforske forskellige fødevarer, udvikle motoriske færdigheder og deltage i familiens måltider. Husk altid at konsultere din ergoterapeut eller sundhedsplejerske, før du begynder med BLW, og vær opmærksom på sikkerheden ved at give babyen fast føde. Med tålmodighed og opmuntring kan BLW være en berigende oplevelse for både babyen og hele familien.
Har du et større barn som har spiseudfordringer, kan jeg anbefale at konsultere en ergoterapeut, som kan hjælpe jer med orale dysfunktioner.
Kh, Mie, holistisk ergoterapeut og OMFT-terapeut
Kilde: bog, jeg kan godt selv.