Kan et stramt tungebånd give sprogudfordringer?

miek 23/07/2023 0 comments 0

Kan et stramt tungebånd give sprogudfordringer?

Det at kunne kommunikere, starter faktisk allerede, når din baby lander i dine arme. De første mange måneder har den non-verbale udvikling stor betydning og er den vi bruger for at overleve. I takt med barnets hjerne modnes begynder den verbale sprogudvikling.  

Men vidste du, at det faktisk ikke er atypisk, hvis et barn først begynder at tale omkring 2-3 års alderen. Herefter skal det også gerne tage fart. Hvis ikke, så vil det være en god idé at få hjælp. Mange forældre har allerede en fornemmelse, hvis deres barn har sproglige udfordringer allerede længe inden 2-3 års alderen. Og hvis du sidder med sådan en fornemmelse, så er det en rigtig god idé at handle på denne fornemmelse. 

Men hvordan hænger det så sammen med stramt tungebånd?

Tungen spiller en afgørende rolle i sprogudviklingen hos børn. Når spædbørn begynder at udforske lyde og sprog, bruger de deres tunge til at eksperimentere med forskellige lydformer og bevægelser. 

Når din baby leger motorbåd ved at presse læberne sammen og puste  luft ud sådan at læberne vibrerer eller det øver sig på MAM MAM, BA BA BA osv. så eksperimenterer din baby med sit sprog.

Gradvist lærer de at koordinere tungen med læberne, kæben og stemmebåndene for at producere stadig mere komplekse lyde og ord.

Denne tidlige udforskning er afgørende for at bygge et varieret sprogfundament senere hen i livet.

Men har du nogensinde tænkt over, hvad der giver os mulighed for at tale og forstå hinanden? 

Én afgørende faktor er tungen. Tungen spiller en central rolle i dannelsen af lyde og ord, og dens indflydelse på sprogets udvikling skal ikke undervurderes. 

Okay okay… hvad er så pointen?

Sprog er en af menneskets mest unikke og fascinerende evner. Evnen til at kommunikere komplekse tanker, følelser og behov er afgørende for vores samspil mennesker imellem. Men hvis tungen ikke kan bevæge sig frit og udføre de nødvendige bevægelser, kan det forsinke eller forstyrre barnets evne til at lære at tale korrekt. 

Har et barn (her vil det være det større barn) sprogudfordringer, bør indsatsen være en tværfaglig opgave. Det kan være behandlere som talepædagog, kropsbehandler, ergoterapeut m.fl.

BOOK & INFO

Har dit barn sprogudfordriner? Så er det en rigtig god idé at komme i gang med noget træning. 

Du kan booke en førstegangsundersøgelse her>>

Kh, Mie, holistisk ergoterapeut og OMFT-terapeut 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

Navn:
E-mail: