Lav muskeltonus – og hvordan det kan påvirke barnets krop og sind 

miek 29/06/2023 0 comments 0

Lav muskeltonus – og hvordan det kan påvirke barnets krop og sind 

Jeg er meget optaget af lav muskel tonus hos børn. Dels fordi jeg selv er et ‘barn’ med lav muskel tonus, dels fordi jeg selv har et barn med lav muskeltonus og dels fordi jeg ser en del af dem i min praksis. 

Hvis du eller dit barn har lav muskel tonus, vil man opleve at have lav muskelspænding i kroppen. Det vil sige at der er en lavere hvilespænding i musklerne end gennemsnittet.

Derfor påvirker lav muskeltonus sindet

Vores krop og sind hænger unægteligt sammen og de påvirker og afspejler hinanden, derfor kan nogen med lav muskelspænding opleve at være meget “åben” og mærke andres stemninger, følelser og holdninger samt blive let påvirket af disse. 

Nogle børn kan have svært ved grænser, som ofte overskrides af andre eller at barnet kommer til at overskride andres grænser – det kan ske før de selv opdager det. Det er ikke fordi barnet handler ondt, når de overskrider andres grænser, de bruger blot længere tid på at mærke hvad der er grænsen.

For børn i udvikling, kan det være energikrævende at være så meget på, og hele tiden have antennerne ude og mærke så meget fra andre, fordi de også skal bruge kræfter på at være opmærksomme på at finde egne grænser og sige nej til ting, som ikke er sunde for dem.

De kan være ubeslutsomme og blive påvirket af stemninger fra andre mennesker eller situationer, hvilket kan påvirke deres humør og energiniveau.

Derfor påvirker lav muskeltonus kroppen

Børn med lav tonus kan også virke “langsomme” i deres bevægelser og i deres valg af handlinger og beslutninger i en given situation. Dette kan føre til fysiske udfordringer, hvor barnet kan føle sig hurtigere træt, tungt og have nedsat muskelkraft eller muskelrespons.

Det kan være fordi deres hjerne skal bearbejde mere information, før de kan tage en beslutning. Det er ikke nødvendigvis fordi barnet er langsomt indeni, men fordi der er flere sanseindtryk som skal bearbejdes – så vejen fra y til z kræver mere og tager længere tid – både mentalt og fysisk.

Det er vigtigt at huske, at der ikke er noget galt med et barn, der har lav muskeltonus. Der er styrke og ressourcer i alle og det er vigtigt at finde frem til hvordan vi kan støtte og styrke det enkelte barn.

Det er vigtigt at støtte og anerkende børn med lav tonus og hjælpe dem med at finde måder, at trives på i deres verden.

Der er flere ting, man kan gøre for at give børn med lav muskeltonus mere styrke og stabilitet:

  • Fysisk aktivitet
  • Stabiliserende øvelser
  • Balancetræning
  • Kropsbevidsthed
  • Søvn og energigivende kost/vitaminer

Mangler du inspiration til at hjælpe dit barn?

Det er vigtigt at huske, at børn med lav muskeltonus kan have forskellige behov og udfordringer, og derfor kan det være en god idé at rådføre sig med en børneergoterapeut som har speciale inden for området. Sammen kan vi ligge en plan for at finde de bedste øvelser og strategier til at styrke barnets muskler og øge stabiliteten og dermed øge udholdenhed.

I min børneergoterapi, har jeg stor erfaring I at støtte familier og deres børn i stabiliserende lege. Er du nysgerrig, er du velkommen til at kontakte mig på min mail>>

Tak fordi du læste med.

kh, Mie, børneergoterapeut og OMFT-terapeut

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]