Sådan kan stramt tungebånd have betydning for motorisk uro

miek 12/05/2022 0 comments 0

Sådan kan stramt tungebånd have betydning for motorisk uro

.. evt. ADHD lignede symptomer

Det er vigtigt at understrege at det kan være mange ting og derfor, når du kommer i min praksis, så kigger jeg helhedsorienteret på dig eller dit barn. Det vil sige, at vi kigger både på primitive reflekser og vurderer tungens funktion, mobilitet og anatomisk stramhed eller restriktion for at finde årsagen til udfordringerne. 

Stramt tungebånd

Et stramt tungebånd øger risikoen for at trække vejret igennem munden i stedet for næsen. Hvis vi overordnet set, ikke får reguleret vores nervesystem igennem vejrtrækning, så kan det påvirke søvn og får vi ikke sovet godt kan det påvirke børns adfærd.

Mange med stramt tungebånd trækker vejret igennem munden, fordi tungen ikke kan komme op og hvile i ganen, det medfører et dårligt iltoptag til kroppens celler.

Når man trækker vejret igennem munden, så sendes der en masse beskeder til hjernen om at være i alarmberedskab = påvirkning af det sympatiske nervesystem. Når vores sympatiske nervesystem slår til, så ender vi i flugt eller kæmp tilstand.

Det er der ingen mennesker som kan holde til at være i, i længden. Vores nervesystem bliver flosset, stresset, man kan udvikle angst, depression osv.

Nedsat muskelstyrke

Har man lav Tonus i tungen (nedsat muskelstyrke), så vil tungen ligge lavt i munden. Måske falder den tilbage, det er det som sker, ved søvnapnø, man bliver kortvarigt kvalt og det sætter altså gang i nogle overlevelsesmekanismer, som gør vi danner noget adrenalin/kortisol.

Forestil dig, at vågne sådan mere eller mindre hver morgen. Så vågner man fra 0-100 på et splitsekund. At vågne med adrenalin og kortisol i kroppen kan give motorisk urolighed/ADHD lignende symptomer fordi kroppen er i alarmberedskab.

For hvordan skal et barn ellers kunne håndtere denne produktion af adrenalin og kortisol?

Du kan undersøge om dit barn sover med åben mund, evt. om tungen ligger lavt i munden, ved at trække hagen ned, så munden åbnes. Det eneste tidspunkt tungen ikke skal hvile i ganen, er når vi taler/synger. Ellers skal den sidde klistret fast til ganen, når vi sover, selv når vi drikker og spiser og ja, med god træning, kan man godt synke med tungen i ganen.  

Hvis du gerne vil hjælpe dit barn, så står jeg klar i min ergoterapi og tilbyder hjælp til behandling af Primirive Reflekser og OMFT træning.

BOOK & INFO

Afklarende Samtale

Forundersøgelse

Har du spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail på kontakt@legmedsanserne.dk – jeg vil glæde mig til at høre mere fra dig.

En varm og kærlig hilsen fra Mie, børneergoterapeut og OMFT-terapeut.

*= Der er ikke to mennesker som er ens, og hvad der påvirker ét barn er ikke ensbetydende med, at det påvirker et andet barn. Det er vores opgave, som forældre at være nysgerrige på, hvad der er ÅRSAGEN til, at barnet har udfordringer og finde frem til svaret. Test af Primitive reflekser samt undersøgelse af mundmotorikken + OMFT træning, kan være en vej at gå, men er måske ikke en endegyldig løsning. Det kan være en del af en proces for jer/dit barn. Det her mit syn på det, og finder du en anden behandler som har et andet syn på det, så er det syn absolut ikke forkert. Der er mange veje til Rom, og ofte er jeg fortaler for, at man kombinerer flere behandlingsstrategier.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]