Sådan kan stramt tungebånd påvirke natte-tisseri

miek 12/05/2022 0 comments 0

Sådan kan stramt tungebånd påvirke natte-tisseri

Det er vigtigt at understrege at det at tisse i sengen kan være mange ting og derfor, kigger jeg altid helhedsorienteret i mine undersøgelser. Ud over en funktionel undersøgelse kigger jeg både på primitive reflekser og vurderer tungens funktion, mobilitet og anatomisk stramhed eller restriktion for at finde årsagen til udfordringerne.

Interoceptive sans

Hvis barnets tunge ligger lavt i munden, kan der være grundlag for også at vurdere om der lav muskelspænding hos barnet. Det er det vi kalder for lav muskeltonus. Det ses ofte, at børn med en lav muskelspænding, har svært ved at mærke sig selv og sin krop. Det har med den 8. sans at gøre:  Interoception, som betyder indre sansning. Har barnet en lav interoceptiv sans, kan det være svært at mærke kropslige signaler, sult, tørst, kulde, varme, at skulle på toilettet samt kropslige emotioner mf.

Ligger tungen lavt i munden, får vi ikke tilstrækkelig stimuli af nerve vagus. Nerve vagus er vores længste kranie nerve, som har stor betydning for mange ting fx. vores generelle sundhed og trivsel. Den forsyner vores organer og har også stor indflydelse på vores vejrtrækning. Alt dette giver en parasympatisk stimuli, og får man ikke den stimuli, grundet den lavtliggende tunge, kan dette være medårsag til spændinger i kraniet og dermed resten af kroppen.

Primitive Reflekser

Når jeg får et barn i hænderne, så kigger jeg helhedsorienteret. Det betyder at jeg ikke kun laver en mundmotorisk funktionel vurdering eller kun laver en vurdering om der er aktive primitive reflekser til stede, men jeg kigger på det hele. Simpelthen for at komme hele vejen rundt. Det ene udelukker ikke det andet og hverken det ene eller det anden kan stå alene.

I klinisk praksis ser jeg dog ofte at individer med stramt tungebånd har svært ved at få integreret reflekserne. Det er også derfor jeg arbejder både med Primitive Reflekser og OMFT. Kommer der et barn ind, som efter 5 års alderen er sengevæder, vil jeg altid teste om fx Spinal galant er aktiv, som er refleksen som styrer vores blære.

Stresset nervesystem

Har barnet meget åben mund, når det sover, ser tv eller bare sådan generelt, så trækker barnet vejret igennem munden, det nedsætter iltoptagelsen til kroppens celler. Når vi trækker vejret igennem munden, påvirker man det sympatiske nervesystem, som er med til at sætte os i alarmberedskab. Det er med til at stresse nervesystemet. Et nervesystem som generelt er i ubalance, kan have betydning for mange ting, og KAN VÆRE* én af årsagerne til, at et barn har svært ved at holde sig om natten (efter 5 års alderen).

Hvis du gerne vil hjælpe dit barn, så står jeg klar i min ergoterapi og tilbyder hjælp til behandling af Primirive Reflekser og OMFT træning.

BOOK & INFO

Afklarende Samtale

Forundersøgelse

Har du spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail på kontakt@legmedsanserne.dk – jeg vil glæde mig til at høre mere fra dig.

En varm og kærlig hilsen fra Mie, børneergoterapeut og OMFT-terapeut.

*= Der er ikke to mennesker som er ens, og hvad der påvirker ét barn er ikke ensbetydende med, at det påvirker et andet barn. Det er vores opgave, som forældre at være nysgerrige på, hvad der er ÅRSAGEN til, at barnet har udfordringer og finde frem til svaret. Test af Primitive reflekser samt undersøgelse af mundmotorikken + OMFT træning, kan være en vej at gå, men er måske ikke en endegyldig løsning. Det kan være en del af en proces for jer/dit barn.

 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

Navn:
E-mail: