Sensorisk skyhed

miek 01/03/2024 0 comments 0

Sensorisk skyhed

Sensorisk Profil: Når en sensorisk profil udfærdiges, kortlægges en analyse ud fra nogle kvadranter: den sidste kvadrant ligger nederst til højre. 

Sensorisk Skyhed omhandler i hvilken grad barnet undgår sanseindtryk. Et barn der har en høj score i Sensorisk Skyhed har tendens til aktivt at modarbejde den lave neurologiske tærskelværdi, hvilket medfører at der skal få sanseindtryk til før nervesystemet reagerer. Det betyder at barnet har en lav tolerance over for sanseindtryk og bliver dermed meget let påvirket og overstimuleres lettere i forhold til andre børn.

Kendetegn ved Sensorisk Skyhed: 

  • Kan godt lide faste rutiner, forudsigelig og struktur
  • Bruger beskyttelsestrategier og trækker sig for at lukke sanseindtryk ude
  • Kan godt lide at være alene
  • Kan virke stædig og kontrollerende – også i legen
  • Kan skabe ritualer i sit liv
  • Påvirkes negativt af sanseindtryk
  • Kan virke utilpasse eller frygtsomme, da de hurtigt når sin tærskelværdi

Et barn som ligger i kvadranten Sensorisk Skyhed, bruger en beskyttelsesstrategi for at forsøge at minimere eller begrænse mængden af sanseindtryk. Det kan derfor virke kontrollerende for sine omgivelser. 

Udadtil kan det også virke som om barnet er asocial fordi det trækker sig og har brug for at lege alene, tendensen her kan være at barnet forsøger at minimere sanseindtrykkene og aktivt kontrollere sit sensoriske behov. 

Sådan hjælper du et barn som er sensorisk sky

Et barn som ligger i sensorisk sky, har det bedst med faste rutiner, forudsigelighed og struktur. 

Barnet som ligger i Sensorisk Skyhed, er ofte i alarmberedskab, fordi barnets nervesystem konstant er på vagt overfor uventede og overvældende sanseindtryk. Barnet bruger derfor meget energi og ressourcer på at være i miljøer med mange sanseindtryk. Miljøer med børn, kan være svært at være i, fordi børn er uforudsigelige, bevægelige og impulsive.

Mistænker du at dit barn at udfordringer med sin sansebearbearbejdning, så tag kontakt til en børneergoterapeut i dit område, med speciale i F.eks den Sensoriske Profil.

Kender du et barn som minder om Sensorisk Skyhed? 🩵

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]