Twin peaks

miek 10/06/2014 0 comments 0

IMG_3478

I går besøgte jeg Danmarks ukronede blogdronning: Mette Marie, som blogger på www.twinpeaks.dk. Hvis i ikke har læst hendes blog – SÅ GØR DET! Hun skriver om hendes eget liv, hvordan det er at bo i på Vesterbro i en 90 kvm. lejlighed med et sæt tvillinger og ikke mindst om hendes mand Jon Lange (Fætter til min kæreste). Man kan godt læse hendes blog selvom man ikke har børn og tænker at man måske ikke liiiiige passer ind, for hun skriver også om alt muligt andet. Og jeg vil æde min gamle hat på at netop du også synes det en sjov blog. Og som hun selv skriver på hendes blog, så ønsker hun ikke at det skal være en ‘Mommy Blog’. Jeg har til tider grint højlydt for mig selv, da Mette Marie manifesterer sig lårklaskende morsomt. Hun har nu også skrevet et blogindlæg om vores dag sammen i går 🙂

Som sagt, så besøgte jeg Mette Marie og hendes tvillinger i går med henblik på at lave gymnahopsa med Mette Marie og Jon’s to vidundere 🙂 Tvillingerne hedder Hugo og Berta og er 4 mdr.

Som Leg med Sanserne instruktør var jeg meget spændt på at møde det unge sæt tvillinger. Børnene skulle for første gang lave stimulastiske øvelser i dag. I dag var det kun Mette Marie som skulle være med som forældre. Jeg fik derfor lov til at lege med Hugo, i stedet for dukken Lotte, som jeg plejer at bruge til min undervisning. Da det var første gang børnene skulle begive sig ud i stimulastiske øvelser, startede vi stille og roligt ud. Da begge børn har fået så fin hovedkontrol havde vi bl.a fokus på lege hvor barnet ligger på maven.

Sundhedsstyrelsen anbefaler som et led i forebyggelsen af vuggedød, at babyer bliver lagt til at sove på ryggen, indtil de selv begynder at vende sig om på maven under søvnen. Sundhedsstyrelsens anbefaling om at lægge barnet på ryggen gælder kun, når barnet sover – ikke i dets vågne timer. Her er det derimod meget vigtigt, at barnet ligger så meget som muligt på maven, fordi det styrker ryg- og nakkemuskler. Det er med til at forebygge fladt baghoved og i det hele taget stimulerer den motoriske udvikling.

Begge unger vil helst gerne kigge mest til den ene side. Hvilket kan give et fladt baghoved. Dette ses tit hos babyer, fordi i barnets første levemåneder er knoglerne i hele kroppen bløde – også kraniets knogler. Derfor kan hovedets facon blive påvirket af, hvordan barnet ligger. Bliver barnet lagt med hovedet til samme side hver gang, eller ligger det direkte på baghovedet det meste af tiden, kan hovedets form langsomt ændre sig, så baghovedet bliver fladt eller kraniet lidt skævt. Problemet undgås ved altid at lade barnet ligge på maven, når det er vågent 😉

Når der bliver stillet intellektuelle og personlige krav, såsom at skulle lære at ligge på maven, kan det være udfordrende og til tider grænseoverskridende for det lille barn. Dette betyder ikke, at man helt skal afholde sig fra at lade barnet ligge på maven. Det at skulle træne en given aktivitet eller lære en ny egenskab, må gerne være en sjov og rar oplevelse for såvel barnet som forældre, dermed opnår i også gode motoriske vaner sammen.

Når barnet skal træne at ligge på maven, kan det gøres ved forskellige lege og aktiviteter og det kan være en god idé at flytte fokus hos barnet. Den lette løsning er at gøre brug af det legetøj, som barnet allerede har, gerne noget med magen forskellige farver. En anderledes og sjov leg kan være at købe en hulahopring og dekorere den med forskellige materialer og legetøj. Legen stimulerer følesansen og hjælper barnet til at ligge på maven. Du placerer hulahopringen på gulvet, græsset, tæppet, og læg så barnet inde i ringen. Denne leg er også ideel til mødregruppen, hvor der er flere børn om legen, som kan placeres i en kreds rundt om ringen. Når barnet er blevet ældre og har lært at sidde sikkert, kan du lade barnet sidde i midten af hulahopringen. Materialerne kan være forskellige stykker stof, bånd, snor.. You get the picture. Og gerne i mange forskellige farver. Farver træder klarere frem med præference først mod rød og gul, og derefter grøn og blå. Allerede i en alder af tre måneder, kan barnet følge et objekt i en fuld bue fra højre mod venstre. På dette stadium er barnet især fascineret af lys, der bevæger sig, forudsat at det ikke er for skarpt.

Begge unger skulle lige powernappe 20 min. inde i den igangværende leg. Og det er helt normalt, når samtlige sanser stimuleres med 120 km. i timen første gang. Jo før man går i gang med at stimulere barnets sanser, jo nemmere er det at få gode vaner både for forældrene og barnet. Jo mere man benytter sig af sanseintegration, jo mere vant til legene og aktiviteterne bliver barnet hurtigere og kan dermed holde sig vågen i længere tid under udøvelsen.

 IMG_3471 Her ses Hugo, som faldt i søvn i mine arme.

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

Navn:
E-mail: