Har dit barn udfordringer med mærker i tøjet?

miek 13/04/2022 0 comments 0

Har dit barn udfordringer med mærker i tøjet?

… så kan dit barn have udfordringer med taktil sansen.

Huden er selvets grænse, og derfor er taktile indtryk, en primær tryghedskilde. Følesansen er den første og største sans hos spædbarnet.

Sansen for berøring udvikles allerede i 6. foster uge. Den kaldes også berøringssansen eller den taktile sans. Ordet taktil betyder ‘det at føle’ eller ‘noget der vedrører berøring’. Taktilsansen er grundlæggende for hele den sansemotoriske udvikling da det er gennem den, barnet ‘mærker verden’ og finder tryghed i den. Det er heldigvis ikke noget man skal gå og tænke så meget over som forældre. Det meste kommer helt naturligt da man instinktivt tager barnet op til sig, når barnet græder, pusler barnet ved bleskift, badning og klapper det på ryggen for at berolige barnet.

Følesansen er den første og største sans hos spædbarnet. Vores følesans (taktile system) er et meget komplekst system. Der er 10 forskellige receptorer i huden som alle reagerer på forskellige sanseindtryk, fx smerte, bevægelse, berøring, temperatur og vibration. Den gør det muligt at opfatte påvirkninger fra omgivelserne. 

Taktilsansen er grundlæggende for hele den sansemotoriske udvikling da det er gennem den, barnet ‘mærker verden’ og finder tryghed i den. Den berøring du giver dit barn, virker beroligende og er helt basal for barnets følelse af tryghed.

I fostertilstanden har barnet vænnet sig til konstant berøring og tryk, både fra fostervandet og fra mors organer. Man kan sige at ‘tryk’ giver det lille barn ‘tryghed’.

De taktile indtryk vi selv kan styre og påfører os selv, overreagerer vores nervesystem ikke på. (Vi kan f.eks. ikke kilde os selv, da vores nervesystem er parat på stimuliene). 

Barnets nervesystem kan opfatte andres taktile indtryk som en trussel. Barnets hjerne tolker stimuliene som farlige og værende af uhensigtsmæssig karakter. Fx har Barnet svært ved at kramme. Nogen børn forstyrres og afledes af flygtige lette uventede berøringer fra andre. Opholder Barnet sig i et miljø med meget af ovennævnte stimuli, kan barnets nervesystem blive stresset. Når nervesystemet er stresset, kommer det i en tilstand af frys, flygt eller kæmp (freeze, fight or flight), hvilket øger produktionen af cortisol (stresshormon). 

Den taktile sans har betydning for barnets trivsel

Har dit barn udfordringer med den taktile sans, oplever du måske et eller flere af følgende …

  •  Sensoriske udfordringer ved tøj og mærker i tøjet
  • Få vasket hænder, klippet negle, hår, gå i bad, få creme på
  • Ubehag ved at gå i bare fødder/sko/strømper
  • Vil ikke have hænder i sand, dej, slim, fingermaling
  • Svært ved berøring (kys og kram)

Så prøv med

  • Giv fast knus og dybe tryk
  • Giv karbad frem for brusebad (hvis muligt)
  • Forbered barnet på hvad der skal ske – sig fx ved bleskift: nu vasker jeg dig, nu tørrer jeg dig, nu kommer bleen på
  • Leg hotdog og tril barnet ind i et tæppe og spørg: hvad skal der på din hotdog og giv rytmiske og dybe tryk
  • Giv fodbad så ofte som barnet ønsker det

Er det ikke nok?

Hvis dette ikke er nok, står jeg klar i min lille ergoterapi i Odense, for at hjælpe dit barn til at trives og få det bedre i sin krop.

Læs gerne på vores blog om forskellige cases>>

Sammen kan vi hjælpe dit barn til at være den bedste udgave af sig selv.

Ønsker du at læse mere om et forløb hos mig, kan du læse mere her: www.primitivereflekser.com

Har du spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail på kontakt@legmedsanserne.dk – jeg vil glæde mig til at høre mere fra dig.

En varm og kærlig hilsen fra Mie, børneergoterapeut og sanseintegrationsekspert

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

Navn:
E-mail: