Følesansen
Det er en stor omvæltning at komme ud fra mors mave og ud i verdenen som er fyldt med meget plads og mange sanseindtryk. Det gælder sanseindtryk i forhold til syn, hørelse, smag, lugt, følelse, muskel-led-sans og balance og bevægesans. Når dit barn bliver født, er det tid til at deltage i og finde ud af deres nye verden.
Den taktile sans
Følesansen er den første og største sans hos spædbarnet. Den kaldes også berøringssansen eller den taktile sans. Ordet taktil betyder det at føle eller noget der vedrører berøring.
Sansen for berøring udvikles allerede i 6. foster uge. Taktilsansen er grundlæggende for hele den sansemotoriske udvikling da det er gennem den, barnet ‘mærker verden’ og finder tryghed i den. Den berøring du giver dit barn, virker beroligende og er helt basal for barnets følelses af tryghed. Den taktile sans registrerer fx smerte, bevægelse, berøring, temperatur og vibration. Følesansen er knyttet til huden, og den gør det muligt at opfatte påvirkninger fra omgivelserne. I fostertilstanden har barnet vænnet sig til konstant berøring og tryk, både fra fostervandet og fra mors organer. Man kan sige at ‘tryk’ giver det lille barn ‘tryghed’.
Følesansen stimuleres og udvikles når du og dit barn har en tæt og kropslig kontakt. Derhjemme kan det være når du som mor ammer dit barn, ved puslebordet eller i badesituationer. Ligeledes når barnet har berøring med forskellige materialer og legetøj med hænder og mund. De første måneder kan barnet godt lide at føre ting op til munden for at mærke hvad det har med at gøre.
Følesansen har betydning for barnets trivsel
Følesansen har betydning for barnets trivsel. Men det er heldigvis ikke noget man skal gå og tænke så meget over som forældre. Det meste kommer helt naturligt da man instinktivt tager barnet op til sig, når barnet græder, nusser barnet ved bleskift, badning og klapper det på ryggen for at berolige barnet.
Nyfødte har primitive reflekser og skal sikre barnets overlevelse. De aktiveres også gennem berøring, fx hvis du rører en nyfødt i håndfladen, vil barnet pr. refleks gribe om din finger. Aer du barnet på dens kind, vil barnet helt reflektorisk dreje hovedet i sin søgen efter bryst.
Følesansen sidder overalt – både overfladisk på huden og dybere inde i kroppen. Den taktile sansning består af to systemer:
- Det beskyttende system
- Det diskirminerende system
Det beskyttende system
Er udviklingsmæssigt det ældste system og registrerer altså stimuli nonspecifikt. Det er den som sidder overfladisk på huden og registrerer via huden smerte, temperatur, tryk, berøring. Den er med til at udløse en forsvarsreaktion hos barnet.
Det diskriminerende system
Er udviklingsmæssigt det yngste system og registrerer stimuli specifikt. Det betyder at den er tæt forbundet med muskel-led sansen og registrerer dybere påvirkninger udefra. Det kan fx være massage, kram, berøring, former, overflader og den er hurtigt og præcist.
Hos et barn på 0-1 årige er følesansen koncentreret omkring læberne og tungen. Det er derfor små børn putter ting i munden. Det er herigennem de bedst danner indtryk af tingene. Derudover er følesansen også meget koncentreret i håndfladerne og på fødderne. Det er derfor de nyder at blive nusset på hænder og fødder.
Følesansen som en beskyttende sans
Følesansen beskytter barnet mod farlige eller for mange indtryk. Det kan kan foregå på to måder:
- Hvis barnet rører ved noget som er meget varmt eller koldt, så vil det pr. refleks trække sin hånd til sig eller
- Hvis barnet oplever flere berøringsindtryk, end barnet kan klare i en bestemt situation, vil barnet forsøge at undgå kropslig kontakt, indtil barnet kan mærke om kroppen er parat til at modtage indtryk.
Er barnet understimuleret i følesansen eller måske født med problemer på denne sans, kan det reagere voldsomt ved en pludselig berøring, græde når man tager det op for at trøste det, og det kan være bange for social kontakt med andre end mor og far. Hvis dette er tilfældet kan barnet hjælpes med ekstra stimulering af følesansen i trygge rammer og på den måde, kan barnet selv være med til at bestemme tempoet uden at blive udsat for uventede stimuli.
Leg med taktilsansen:
- boldmassage
- babymassage
- leg med tørklæder
- leg med fjer
- lege med modellervoks, dej
- være i bad, frotteret med et håndklæde
- ligge/kravle/gå på forskelligt underlag
Rigtig god leg!
Mange sanselige hilsner
Mie