OMFT – træning af mund og tunge

miek 23/07/2023 0 comments 0

OMFT – træning af mund og tunge

Hvordan kan en OMFT-terapeut hjælpe med mundmotoriske udfordringer? 

Jeg kan træne OMFT med børn fra +5 år. Derudover bruger jeg min ergoterapeutiske viden omkring sanseintegration, primitive reflekser mm. til børn i alle aldre. 

OMFT (Orofacial MyoFunktionel Terapi), er et speciale inden for oralmotoriske funktioner. Målet med træningen er at forbedre funktionen af musklerne i munden og ansigtet for at optimere barnets eller den voksnes orale færdigheder. 

Vurdring og diagnose

Jeg er uddannet OMFT-terapeut og når familier kommer i min praksis starter jeg med en vurdering samt ‘diagnose’. Forstået på den måde, at der er forskellige grader af et stramt tungebånd. Jeg laver en udførlig og grundig vurdering af klientens oralmotoriske funktioner og evaluerer graden af stramhed i tungebåndet. Dette indebærer en omhyggelig undersøgelse af klientens gane, tungenes mobilitet og andre relevante faktorer. Ved at diagnosticere og identificere problemområderne laver jeg i samarbejde med jer en individuel behandlingsplan.

Øvelser og træning

Jeg giver altid specifikke øvelser og træningsprogrammer, der sigter mod at forbedre muskelstyrken, mobiliteten og bevægeligheden i barnets tunge og orale muskler. Dette kan omfatte blide strækøvelser, tunge- og mobilitetsøvelser og andre målrettede teknikker. Ved regelmæssig træning og gentagelser, kan barnet gradvist forbedre sine oralmotoriske færdigheder.

Mundmotorisk træning

Udover tungebåndet har jeg stort fokus på at forbedre de generelle mundmotoriske færdigheder hos barnet. Dette kan omfatte træning af læbe-, kind- og kæbemuskler for at forbedre spise-, tygge- og taleevner. Jeg vejleder i specifikke aktiviteter og teknikker, der stimulerer muskelstyrke og koordination i munden, ansigtet samt kropslige øvelser.

Opfølgning og rådgivning

En vigtig del af planen, uanset hvilken alder klienten har, er at følge op på behandlingen og sikre, at barnet opnår de ønskede resultater. Det kan være nødvendigt med en opfølgning, men dette vurderes kun ud fra det enkelte behov. 

Hvordan hjælper jeg jeres barn?

Jeg laver en helhedsvurdering. I den vurdering ligger også, hvor vi skal starte henne. Det er ikke altid at vi starter med et OMFT forløb som det første. Ofte vil der skulle arbejdes med barnets nerve- og sansesystem.

Alle børn er forskellige og der kan i enkelte tilfælde være behov for at justere træningsprogrammet, give råd til forældre om hjemmeøvelser og løbende give støtte og opmuntring. Ved et godt samarbejde sikrer vi en sammenhængende indsats for at forbedre barnets oralmotoriske funktioner. 

Samlet set spiller ergoterapeuter/OMFT-terapeuter en afgørende rolle i behandlingen af børn med stramt tungebånd. Gennem målrettede øvelser, sansemotorisk – og OMFT træning og rådgivning kan vi hjælpe med at forbedre barnets oralmotoriske funktioner og lette udfordringerne ved amning,- tale,- spise- og andre orale udfordringer.

Jeg har en holistisk tilgang og jeg tager altid en snak med jer om hvad der er det rigtige for jer ❤️

Kh, Mie, børneergoterapeut, OMFT-teraepeut. 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

Navn:
E-mail: