Vagus nerven – en genvej til dit og dit barns nervesystem

miek 04/07/2024 0 comments 0

Vagus nerven – en genvej til dit og dit barns nervesystem

Børns mentale sundhed er blevet forværret gennem årene, med 15% af børn i alderen 3-17 år, der bliver diagnosticeret med en mental, følelsesmæssig, adfærdsmæssig eller udviklingsmæssig forstyrrelse i DK. Det viser tal fra sundhedsstyrrelsen. 

Vores børns følelsesmæssige modstandskraft bliver dagligt testet i en verden fyldt med uafbrudt sensorisk input, mindre tid til bevægelse og mere pres for at præstere i skolen og sport.

For at hjælpe vores børn med at håndtere stress og forbedre deres modstandskraft, skal vi lære dem måder at slappe af på ved at stimulere deres vagusnerve. Vagusnerven er hovednerven i det parasympatiske nervesystem – vores “hvile- og fordøjelsessystem”. Dette system kontrollerer autonome funktioner som vores hjertefrekvens, fordøjelse, immunsystem og åndedræt.

Dysfunktion af vagusnerven kan føre til dårlig søvn, dårlig fordøjelse, kamp-eller-flugt symptomer, stress og angst. Den gode nyhed er, at vi kan stimulere vagusnerven på enkle måder. 

Enkle måder at stimulere vagusnerven på inkluderer:

  1. At grine/snakke med venner (uden telefoner!). Social interaktion er vigtig for vores sindstilstand.
  2. Åndedrætsøvelser: brug af en simpel 4-2-5 åndedrætsøvelse hjælper med at berolige nervesystemet. (Inhalér i 4 tællinger; hold i 2 tællinger; udånd i 5 tællinger). Med små børn kan man bruge lege som sæbebobler eller vindhjul til at øve åndedræt.
  3. Motion: at bevæge kroppen er den nemmeste og bedste måde at målrette vagusnerven på. Bonus hvis det gøres udendørs.
  4. Kom ud i naturen: at være i naturen har vist sig at sænke hjertefrekvensen og forbedre humøret.
  5. Massage og anden kropsbehandling: for små børn tænk på ledkompressioner, ledcirkler og dybe tryk.
  6. Rytmiske bevægelser: at bevæge sig i en rytmisk måde – som vi gør, når vi gynger frem og tilbage, eller bevæger os i en hængekøje, hjælper med at berolige nervesystemet via lineært vestibulært input.
  7. Lav yoga: og ja, det kan børn sagtens lave og de elsker at lave det sammen med os. Hvis du synes det er svært at få dit barn til det, så husk! at du er dit barns forbillede, og de gør hvad du gør! 
  8. Lytteterapi – har vist sig også at have effekt på vagus nerven. Jeg tilbyder lytteterapi i min praksis. 
  9. At være kreativ: når dit barn maler, leger med perler eller endda spiller på et instrument, er dette aktiviteter som er med til at stimulere vagus nerven. 
  10. Nynne eller humme – er gode vagus øvelser fordi vi stimulerer ganen, hvor vagus nerven udspringer. 

Følelsesmæssig regulering er essentiel for vores sundhed og velvære. Børn, der forbliver i en kamp-eller-flugt tilstand i årevis, på grund af tilbageholdte reflekser, vil have en tendens til at være styret af deres sympatiske nervesystem. Kombiner det med et samfund, der lægger vægt på auditiv og visuel stimulering uden proprioceptiv og vestibulær, og vi har børn, der er ængstelige, deprimerede, reaktive og ude af stand til at håndtere stress.

De ovennævnte aktiviteter er gode for de fleste, men nogle børn, der er ekstremt i “kamp-eller-flugt” tilstand, kan have brug for yderligere interventioner for at hjælpe med at balancere deres nervesystem. 

Har du brug for inspiration og støtte til hvordan du kan få ro på dit barn, så tøv ikke med at kontakte mig. 

Nogle gange skal der få justeringer til, for at barnet finder mere ro. Læs gerne nogle af mine cases>>

Jeg ønsker dig ro i jeres nervesystem,

Kh, Mie – børneergoterapeut og OMFT-terapeut 

Abonnér på vores nyhedsbrev

Få 3 GRATIS videoer med øvelser
– lige til at se med det samme!

Værdi 99 kr
Abbonér på vores nyhedsbrev

Få gode tilbud, information om spændende nyheder, tips, tricks og anden relevant produkt information. Dette, helt gratis og uforpligtende.

[Klik her for tilmelding]